Guava exotické ovoce

Exotické ovoce se sladkou chutí a vůní pižma obohatí míchané drinky o svou jedinečnou chuť a lidský organismus o úctyhodnou dávku vitamínu C a vlákniny. Plody vyrůstají v tropických a subtropických zemích na "jahodových stromech" Psidium kvajávy.

I když je původ kvajávy nejasný, traduje se, že v 16. století ji rozšířili ze Severního Mexika do Karibské oblasti a jiných krajů. V současnosti se pěstuje v mnoha zemích, vyhovují jí suché i vlhké podmínky. Plod má hruškovitý tvar, silnou sladkokyselou chuť a kořeněnou aroma pižma. Plody kvajávy rostou na typicky vypadajícím tropickém keříku v Střední Americe, Západní Indii, na Bahamách, Bermudách a Floridě. Do mnoha těchto částí Země ji v 19. století dovezli kolonizátoři pocházející ze Španělska a Portugalska. Adaptovala se i v teplejších částech Asie a Afriky, například v Egyptě. Guava je příbuzná dalšímu tropickému ovoci fejchoa, která je zelená a prodloužena.

Slupka kvajávy je tenká a zbarvená do zelena až žluta, dužina je bílá, lososově růžová až červená s bílými tvrdými semínky. Zralé plody jsou měkké na dotek a chutí připomínají jahody, jiné druhy jsou kyselejší, s nádechem citronu, další nesou aroma hrušky. Chuť, kterou ovlivňuje obsah kyselin a cukru, se mění v závislosti na klimatu a od sezóny. Jedlý je celý plod - tuhá žlutá slupka s nahořklou příchutí, krémová a sladká dužina i semínka. Tvrdé jedlé semínka tvoří až polovinu plodu. Lze je odstranit, ale jsou velkou zásobárnou vitamínu C. Nejlepší je konzumovat guava syrovou, protože při jejím konzervaci se ztrácí čtvrtina vitamínu C. Plod avšak obsahuje více než doporučenou dávku denní spotřeby tohoto vitaminu pro dospělého člověka, proto i tepelně zpracovaná guava zůstává jeho bohatým zdrojem. Vitamín C je potřebný pro zdraví kůže, tkání a na syntézu kolagenu. Působí i jako antioxidant, odstraňuje volné radikály. Užitečný zdroj rozpustné vlákniny ve formě pektinu lze nalézt v dužině iv semínkách kvajávy. Minerální látka draslík se účastní na regulaci krevního tlaku.

Guava je chudá na proteiny, uhlohydráty a tuky, ale velmi bohatá na vitamíny a látky, které snižují cholesterol a hypertenzi. Přes 70% kvajávy tvoří voda. Sto gramů kvajávy obsahuje přes 50 kalorií, necelý gram bílkovin, přes 6 gramů cukrů a necelý gram tuku. Vysoké zastoupení má vitamín C - 184 miligramů na 100 gramů - více vitamínu obsahuje již jen ovoce Acerola a šipky. Velkou část výživných látek v guave tvoří i vláknina ve formě rozpustného pektinu a slizu - přes 5 gramů na 100 gramů, a draslík - 284 miligramů na sto gramů. Guava obsahuje minerální látky jako vápník, fosfor, hořčík, zinek, vitamin A, vitaminy skupiny B - B1, B2, B6 a niacin. V guave se nachází i kyselina listová, kyselina citronová a kyselina jablečná, které zajišťují nakyslou chuť tohoto plodu. Guava neobsahuje žádný cholesterol a sodík, má nízkou hladinu tuku a málo kalorií. Jedna porce ovoce obsahuje pětkrát více vitamínu C než pomeranč.

  • Guava má antioxidační účinek, snižuje krevní tlak, díky pektinu snižuje cholesterol v krvi, čistí střeva, usnadňuje vylučování stolice s obsahem cholesterolu a žlučových solí. Udržuje zdravé cévy, čímž působí jako prevence před vznikem arteriosklerózy. Konzumace kvajávy neutralizuje účinek nikotinu a pomáhá kuřákům překonat návyk na nikotin - vyzkoušejte nahradit cigarety třemi plody guavy denně. Guava doslova ničí únavu, neosvěžuje jen při pocitu žízně, osvěží celé tělo i mysl. Mimo jiné má projímavé účinky a ničí toxiny. Kolagen zabezpečuje zdraví kostí, kůže a cév. Plody s růžovou dužinou obsahují dostatečné množství lykopenu, který ochraňuje pokožku od silného UV záření a muže od rakoviny prostaty. Guava obsahuje více draslíku než banány, ten je důležitou součástí buněk a krevních tekutin.

 

Guava, podobně jako i ostatní tropické plody, by se neměla skladovat v chladničce, pokud není přezrálých. Čerstvé a zralé plody uchovávejte v pokojové teplotě. Kvalitní kvajávy by měly být pevné a bez odřených míst a fleků. Nejlepší jsou zelenožluté zralé pevné a tuhé plody. Sladší kvajávy s nižším obsahem kyselin jsou nejchutnější syrové - plod omyjte, překrojte a dužinu vydlabávajte lžičkou. Kyselejší plody můžete s přidáním cukru nebo jiného sladidla vařit či zmrazit jako dřeň. Z kvajávy se vyrábějí chutné sirupy, džemy nebo želé. V Brazílii si připravují jako dezert kaši z kvajávy, kterou vyrábějí vařením dužiny a cukru. Na Havaji je guava oblíbená se sójovou omáčkou nebo octem. Vynikající jsou i guavové jednohubky - vydlabejte semínka a dužinu naplňte cottage cheese, dresinkem, omáčkou nebo pomazánkou či tatarkou. Dokonalá je pro labužníky - ovocné saláty, havajské koktejly a drinky se bez výrazné chuti kvajávy neobejdou. Bez zrnek vařená guava slouží jako základ punče nebo zmrzliny. Guavový sirup, který si vyrábějí podle složité receptury obyvatelé Jižní Afriky, se ředí vodou nebo se používá do pudinků a jako nádivka do oplatek. Využití kvajávy v kuchyni je neomezené, může nahradit ovoce v moučnících a dezertech, vyrobíte z ní omáčky, pomazánky, indické chutney, kečup, francouzský sorbet a podobně. Sušená guava nebo prášek dochutí zmrzlinu, nápoje, jogurty, marmeládu, vločky.

Autor: Zuzana Veselá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus