Exotické ovoce

Ovoce neobvyklých tvarů, vůní a chutí se stále častěji ocitá na našich stolech - jako součást dezertu nebo jako součást hlavního jídla.

Mango

  • - v tropických oblastech, odkud pochází, se konzumuje v takové míře, jako u nás jablko
  • - dováží se k nám nezralé a potřebuje většinou několik dní "pokojové teploty" aby získalo tu správnou chuť; pozor (!), nesmí se nechat prohlédnout
  • - používá se například jako součást předkrmu, spolu s plátky šunky.

Karambola

  • - nazývá se také malajská hvězdice (podle svého původu a tvaru)
  • - nejlepší je, když má sytě žlutou barvu (bez tmavých skvrn)
  • - hodí se na zdobení mís, dezertů a nápojů.

Granátové jablko

  • - dováží se k nám zralé
  • - jeho jadérka připomínají chuť rybízu
  • - pozor (!), skvrny od granátového jablka se drží tkaniny opravdu úpěnlivě.

Kumkvat

  • - vypadá jako minipomaranč, ale nepatří k citrusům
  • - konzumuje se i se slupkou
  • - používá se hlavně na zdobení koktejlů.

Tomel

  • - vypadá jako rajče a chutná jako meruňka
  • - nejchutnější je výrazně měkký
  • - po rozkrojení se konzumuje lžičkou.

Mučenka

  • - plod tropické liány
  • - obsahuje množství bílkovin, vitamínů a minerálů
  • - dozrání signalizuje výrazně vrásčitá slupka
  • - šťáva mučenky se přidává do koktejlu z rozmixované papáji a ananasu.

Liči

  • - nazývají se také čínské jahody
  • - dováží se k nám zralé
  • - bílá šťavnatá aromatická dužina má údajně afrodiziakální účinky.

Opuncie

  • - nazývá se také kaktusová fík
  • - nabízí osvěžující dužinu jemně kyselé chuti s malými zrníčky
  • - dává se do ovocných salátů a zavařenin.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus