Exotické ovoce
Ovoce neobvyklých tvarů, vůní a chutí se stále častěji ocitá na našich stolech - jako součást dezertu nebo jako součást hlavního jídla.
Mango
- - v tropických oblastech, odkud pochází, se konzumuje v takové míře, jako u nás jablko
- - dováží se k nám nezralé a potřebuje většinou několik dní "pokojové teploty" aby získalo tu správnou chuť; pozor (!), nesmí se nechat prohlédnout
- - používá se například jako součást předkrmu, spolu s plátky šunky.
Karambola
- - nazývá se také malajská hvězdice (podle svého původu a tvaru)
- - nejlepší je, když má sytě žlutou barvu (bez tmavých skvrn)
- - hodí se na zdobení mís, dezertů a nápojů.
Granátové jablko
- - dováží se k nám zralé
- - jeho jadérka připomínají chuť rybízu
- - pozor (!), skvrny od granátového jablka se drží tkaniny opravdu úpěnlivě.
Kumkvat
- - vypadá jako minipomaranč, ale nepatří k citrusům
- - konzumuje se i se slupkou
- - používá se hlavně na zdobení koktejlů.
Tomel
- - vypadá jako rajče a chutná jako meruňka
- - nejchutnější je výrazně měkký
- - po rozkrojení se konzumuje lžičkou.
Mučenka
- - plod tropické liány
- - obsahuje množství bílkovin, vitamínů a minerálů
- - dozrání signalizuje výrazně vrásčitá slupka
- - šťáva mučenky se přidává do koktejlu z rozmixované papáji a ananasu.
Liči
- - nazývají se také čínské jahody
- - dováží se k nám zralé
- - bílá šťavnatá aromatická dužina má údajně afrodiziakální účinky.
Opuncie
- - nazývá se také kaktusová fík
- - nabízí osvěžující dužinu jemně kyselé chuti s malými zrníčky
- - dává se do ovocných salátů a zavařenin.