Datle doplněk energie
Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo, startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách.
Zbavte se kašle
Datle se tradičně používají při silném suchém kašli a při zánětu průdušek. Jejich uklidňující účinek při dráždivém kašli je pravděpodobně způsoben vysokým obsahem sacharidů, ale i jiných, dosud neidentifikovaných látek. Nejúčinnější jsou, když se uvaří v mléce.
Chutné víno i likér
V kuchyni se používají datle čerstvé i sušené. Sušené datle se jedí přímo nebo slouží k přípravě sladkých moučníků, pečiva a cukrovinek. Datlový med - hustý sirup - lze ředit vodou a fermentovat na chutné datlové víno a spolu s alkoholem na datlový likér.
Rychlý recept:
Pochoutkové arabské kuře s datlemi
Potřebujete:
- - kuře
- - půl balíčku datlí
- - citron
- - 4 hřebíčky
- - 150 ml zakysané smetany
- - 2 stroužky česneku
- - po půl kl zázvoru
- - půl kl kurkumy nebo kari
- - půl kl skořice
- - PL medu
- - sůl
Postup:
- 1. Kuře naporcujeme, osolíme a vložíme do vymazaného pekáče, obložíme vypeckovaných datlemi, citron rozřízneme podélně na čtvrtiny a do každé z nich zapíchneme hřebíček.
- 2. Kuře podlijeme horkou vodou a pečeme při 200 ° C. Zakysanou smetanu vlijeme do misky, přidáme med, česnek, skořici, zázvor, kurkumu nebo kari.
- 3. Pečené kuře odkryjeme a před koncem pečení potřeme porce připravenou směsí. Podáváme s rozinkovou rýží.
Tip líného labužníka
V míse smícháme zelí s jablkem a citronovou šťávou. Připravíme dresink z oleje, octa a medu, směs v míse zalijeme, přidáme datle, kmín, sůl, pepř, dobře promícháme a dáme odležet do lednice.
Autor: Nana Volná