Citrusová bomba
Nechutná vám grep ani pomeranč? Ochutnejte pomelo. Vitamínovou bombu, která vyléčí kašel, oteklý kotník i kocovinu. Pomelo je citrusový plod, který už pár let rozšiřuje nabídku obchodů s ovocem a chutná jako pomeranč křížený s grepem. Nemusíte se setkat pouze s názvem pomelo. Je známé také jako šedok, z anglického Shaddock. Je výborné, plné vitamínů a umí léčit neduhy.
Odkud k nám přišlo
Pomelo je populární zejména v jihovýchodní Asii, díky své vynikající chuti a odtud také pochází. Přesné místo původu není známo, jako nejpravděpodobnější se však jeví Malajsie, Thajsko a Indonésie, kde se pomelo pěstuje a volně roste. Jedná se o pravděpodobně největší citrusový plod. Plod pomela dorůstá váhy až 5 kg, ale více jsou vidět pomela s hmotností okolo 1 kg. Dužinu má pomelo bledě žlutou, oranžovou až červenou. Je vydatným zdrojem draslíku, manganu, železa a vody. Díky vysokému obsahu vitaminu C se pyšní také antioxidačními účinky.
Velký trnitý strom
Na exotické dovolené si můžete pomelo utrhnout z velkého trnitého stromu s nepravidelnou korunou. Koruna má šířku pět až patnáct metrů. Velké žluté koule je možné sklízet každý rok. Listy stromu po rozdrcení uvolňují velmi silné aroma. I bílé nebo žlutobílé květy stromu velmi krásně voní.
Pomelo jako lék
Pomelo pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, obsahuje minimum tuku, sodíku a cholesterolu. Pro Číňany je pomelo symbolem prosperity a štěstí. Traduje se tam, že kdo pomelo sní, dobře se mu daří. V Číně také existuje spousta léků vyrobených z jeho semen, květu, kůry, plodů či nakrájených a vysušených plátků. Jsou určeny pro léčbu kašle, otoků, zlepšují trávení, pomáhají při kocovině a odstraňují intoxikaci alkoholem.
Jak na pomelo
Pomelo se konzumuje v syrovém stavu, nejlépe vychlazené. Doporučuje se oloupat silnou kůru a jednotlivé dílky ještě navíc sloupnout z jejich bílé pevné blány podobně jako grapefruit. Odborně se jeho bílé slupce říká albedo a je velmi hořká. Zkazila by vám požitek z jídla. Dále stačí připravit si misku a vidličku a posílat do úst jeden dílek za druhým. Z pomela si také můžete připravit osvěžující džus výborné chuti. Přidávat ho můžete i do marmelád, ovocných salátů či do exotické kuchyně v kombinaci s masem.
Další využití
Číňané a Malajci vaří kůru pomela a listy pro rituální koupele, které mají očistit dotyčnou osobu a zahnat zlé duchy. V Indočíně se z lístečků, kůry plodu nebo semen některých odrůd získává olej, kterým se zapalují opiové dýmky. Květy se používají pro výrobu parfémů, dřevo těchto stromů je těžké a tvrdé a vyrábí se z něho nábytek.
Autor: Blažena Malá