Černý rybíz přírodní léčitel

Už sto gramů černých rybízu vám nahradí denní dávku vitamínu C.

Černý rybíz? Rozhodně ano!
Kromě toho je vynikajícím zdrojem vitaminu E a B a také železa. A pomohou i při potížích se žaludkem!

Černý rybíz se vyznačují zvláštní aromatickou chutí a tak má své příznivce, ale také odpůrců. V každém případě jsou tyto drobné tmavé bobulky velkou zásobárnou vitamínů, dokonce je můžete zařadit mezi přírodní pomocníky v boji proti nemocem.

Všestranný lék
Všechny druhy rybízu obsahují flavonoidy a polyfenoly, které mají výborné antioxidační účinky, to znamená, že zbavují tělo škodlivých látek. Důležitý je i rutin, který příznivě ovlivňuje propustnost stěn cév, což se odrazí zejména při léčbě křečových žil. V rybízu najdeme i vitamíny skupiny B, prospěšné nervům, vlasům a kůži. Co se týče minerálů, je v nich především vápník a železo, dále hořčík, draslík a mangan.

Černý rybíz
- posiluje imunitu 
- aktivuje látkovou výměnu a tvorbu hormonů 
- chrání sliznici a buňky před volnými radikály 
- posiluje činnost srdce a svalů 
- zlepšuje náladu 
- pomáhá při průjmech 
- ulevuje od problémů s trávením 
- vhodné jsou při léčbě močových cest

Přírodní léčitel
Po černém rybízu sáhněte, pokud vás trápí zdravotní potíže se žaludkem. Pomáha při průjmech i lépe trávit. Jelikož je rybíz močopudný, je vhodný při léčbě zánětu močových cest. Listy černého rybízu obsahují množství tříslovin, silic a vitamínů. Čaj ze sušených listů je účinný při nachlazení.

Rybíz není vhodný na dlouhé skladování, čerstvé plody jsou však oblíbeným ovocem na výrobu sirupů, džemů, marmelád i vína. Vhodným způsobem uskladnění rybízu je mražení.

Autor: Hedvika Krátká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus