Černý rybíz přírodní léčitel
Už sto gramů černých rybízu vám nahradí denní dávku vitamínu C.
Černý rybíz se vyznačují zvláštní aromatickou chutí a tak má své příznivce, ale také odpůrců. V každém případě jsou tyto drobné tmavé bobulky velkou zásobárnou vitamínů, dokonce je můžete zařadit mezi přírodní pomocníky v boji proti nemocem.
		Všestranný lék
		Všechny druhy rybízu obsahují flavonoidy a polyfenoly, které mají výborné antioxidační účinky, to znamená, že zbavují tělo škodlivých látek. Důležitý je i rutin, který příznivě ovlivňuje propustnost stěn cév, což se odrazí zejména při léčbě křečových žil. V rybízu najdeme i vitamíny skupiny B, prospěšné nervům, vlasům a kůži. Co se týče minerálů, je v nich především vápník a železo, dále hořčík, draslík a mangan.
		Černý rybíz
		- posiluje imunitu 
		- aktivuje látkovou výměnu a tvorbu hormonů 
		- chrání sliznici a buňky před volnými radikály 
		- posiluje činnost srdce a svalů 
		- zlepšuje náladu 
		- pomáhá při průjmech 
		- ulevuje od problémů s trávením 
		- vhodné jsou při léčbě močových cest
		Přírodní léčitel
		Po černém rybízu sáhněte, pokud vás trápí zdravotní potíže se žaludkem. Pomáha při průjmech i lépe trávit. Jelikož je rybíz močopudný, je vhodný při léčbě zánětu močových cest. Listy černého rybízu obsahují množství tříslovin, silic a vitamínů. Čaj ze sušených listů je účinný při nachlazení.
Rybíz není vhodný na dlouhé skladování, čerstvé plody jsou však oblíbeným ovocem na výrobu sirupů, džemů, marmelád i vína. Vhodným způsobem uskladnění rybízu je mražení.
Autor: Hedvika Krátká