Banány pro dobrou náladu

Podle posledních výzkumů mají banány nezanedbatelný zklidňující účinek; jejich konzumace se proto doporučuje i při poruchách spánku ...

Kromě všeobecně známé žluté odrůdy banánů existuje i nazelenalý (menší) druh banánů, které připomínají chuť citronů a druh banánů s načervenalou dužinou, které mají chuť pomerančů. (S těmito speciálními banánovými odrůdami se můžeme seznámit při návštěvě tropických zemí.)
Banány pocházejí z Dálného východu, ale zdomácněly ve většině teplých a vlhkých oblastí, hlavně v Africe a jižní Americe. Banánovník roste přibližně osmnáct měsíců a pak zárodkům asi 200 plodů. Banány se sbírají nezralé a v chladných prostorách obchodních lodí (cca 13 stupňů Celsia) pomalu dozrávají.

Plody banánovníku jsou bohaté na sacharidy, proto rychle zasytí. Obsahují také značné množství velmi důležitého draslíku, který tvoří v organismu protiváhu sodíku (vázající vodu a zvyšujícího krevní tlak). Při nedostatku draslíku se objevují příznaky jako: malátnost, nervozita, bolesti svalů, poruchy trávení, problémy se srdcem ...
Banány jsou mimořádně bohaté na vitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B a působí hojivě na žaludeční sliznici, zjistilo se, že v zemích, kde se pravidelně konzumují, je nejnižší výskyt rakoviny žaludku. Podle posledních výzkumů banány pomáhají i při poruchách spánku.

Při koupi banánů je třeba zabránit plodem s malými hnědými skvrnami, které již zahájily podléhat zkáze; nezralé, zelené banány mají zase "bramborovou" chuť a proto je třeba nechat doma dozrát. Nejlepší banány jsou samozřejmě z bio-produkce; takové plody jsou sice dražší a menší, ale kvalitnější (vhodné zejména pro děti a lidi s podlomeným zdravím). Zároveň však platí: Vždy je lepší je konzumovat běžně dostupné banány, jako žádné!

Dodávají organismu energii a zlepšují náladu, jsou bohaté na vlákninu a pomáhají tělu zbavovat se odpadních látek ...

- Nezralé banány nechávejte dozrát při pokojové teplotě. Naopak, zpomalení zrání docílíte u banánů skladováním v chladničce (slupka sice zhnědne, ale dužina nezměkne). Banány můžete i zmrazit (se slupkou, zabalené do průsvitné fólie), v tomto stavu vydrží asi 6 měsíců (před použitím je však zcela nerozmrazujte).
- Konzumací jednoho až dvou vyzrálých banánů se v krvi zvyšuje hladina serotoninu ("hormonu štěstí"), díky čemuž se zlepšuje nálada a redukuje pocit hladu. Banány také obsahují velké množství draslíku - prvku, který pomáhá při regulaci vysokého krevního tlaku.
- Plody banánovníku mají i léčebné účinky: při zácpě konzumujte lehce dozrálé banány, při průjmu zase sladké, přezrálé banány. Kromě toho můžete banán využít při problémech s polykáním velkých tablet: vtlačením tablety do kousku banánu se polykání stane mnohem jednodušší. Pozor (!): Po manipulaci s banány ve slupce si myjte ruce: slupka banánů bývá silně znečištěná chemickými prostředky.
- Banány tvoří dokonalou kombinaci s ovesnými vločkami, jogurtem, jablkem, kiwi, vlašskými ořechy, mandlemi, zázvorem, skořicí, kávou, rozinkami , pomerančem, zmrzlinou, čokoládou, likérem, šlehače ... (Banánový dezert neutralizuje pálivou chuť po pikantním jídle).
- Rychlým a originálním pohoštěním jsou pražené banány : očištěné banány nakrájejte na silná kolečka a asi dvě minuty jejich smažte na másle s hnědým cukrem. Potom je pokapeme pomerančovou šťávou, rumem a ozdobte šlehačkou.

Recept: Andělská dort tuláka Jillyho

POTŘEBA: cca 2 balíčky dětských piškotů (závisí na velikosti dortové formy), 8-10 banánů, 3-4 šlehačky, kávu, koňak, čokoládové hoblinky, stříbrné cukrářské perličky.

POSTUP: Celou dortovou formu obložíte alobalem. Na dno formy poklademe hrubší vrstvu piškotů a pokropíme ji teplou kávou a koňakem. Banány nakrájíte na kolečka a položíte v jedné vrstvě na piškoty. Připravíte šlehačku (z 2-3 balíčků) a polovinu z ní dáte na vrstvu banánů. Pak postup zopakujete. Druhou, vrchní vrstvu šlehačky srovnáte s okrajem formy, překryjete alobalem a dáte ztuhnout do lednice (6-8 hodin). Hotovou dort ozdobíte šlehačkou, posypete čokoládovými hoblinkami a stříbrnými perličkami.

Tip:
Banánový miláček

POTŘEBA: 200 g plnotučného tvarohu, 1 vejce, 1 zralý, žlutý banán, 1 dl plnotučného mléka, 1,5 lžíce cukru, obsah jednoho vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkové esence.
POSTUP: Všechny suroviny umixujte v elektrickém mixéru a směs na několik hodin uložte do chladničky. Podávejte s piškoty.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus