Avokádo zdroj zdraví

Exotický plod avokáda je bohatý na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku.

Avokádo je plné zdraví
Rozhodli jste se v novém roce trošku rozhýbat? Rozumný nápad. Pohyb vás totiž zbaví napětí a stresu, nabije vás novou energií a dobrou náladu budete moci rozdávat.

Doporučuje se osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému. Kromě toho avokádo snižuje obsah cholesterolu v krvi. Dužina se uplatňuje i v kosmetice jako pleťová maska.

Vábivá chuť oříšků
Při konzumaci avokádo třeba vyjmout pecku a pokapat dužinu citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo připomíná chutí oříšky a konzistencí máslo. Hodí se do zeleninových salátů dochucených majonézou, dají se z něj připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty i zákusky.

Nepatří do mrazničky
Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového sáčku a necháme stát 2 až 3 dny při pokojové teplotě. Teplota skladování však nesmí klesnout pod 10 ° C, jinak začne zevnitř černat. Pokrmy z avokáda ani jeho dužnina nepatří do mrazničky.

Rychlý recept:

Kuřecí chilli plátek obložený avokádem

Suroviny:

  • - kuřecí plátek z prsou 
  • - chilli koření 
  • - kari koření 
  • - zralé avokádo 
  • - mrkev 
  • - PL olivového oleje 
  • - pepř 
  • - sůl

Postup:

  • 1. Kuřecí plátek zlehka naklepeme, osolíme a opepříme a ochutíme chilli a kari kořením. 
  • 2. V pánvi rozpálíme olivový olej a plátek na něm z obou stran osmažíme dozlatova. 
  • 3. Mezitím podélně rozkrojíme avokádo, vyjmeme pecku, oloupeme ho a nakrájíme na plátky. 
  • 4. Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé tenká kolečka. Hotový plátek na talíři obložíme nakrájeným avokádem a kolečky mrkve.

Tip líného labužníka 
Nejprve nakrájíme celé avokádo, čtvrt salátové okurky a zelenou cibulku na malé kousky, kopr zbavíme stonků, nakrájíme ho na jemno, zalijeme šťávou z poloviny citronu, osolíme a pořádně promícháme.

Autor: Dana Velká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus