Avokádo zdroj zdraví
Exotický plod avokáda je bohatý na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku.
Doporučuje se osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému. Kromě toho avokádo snižuje obsah cholesterolu v krvi. Dužina se uplatňuje i v kosmetice jako pleťová maska.
Vábivá chuť oříšků
Při konzumaci avokádo třeba vyjmout pecku a pokapat dužinu citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo připomíná chutí oříšky a konzistencí máslo. Hodí se do zeleninových salátů dochucených majonézou, dají se z něj připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty i zákusky.
Nepatří do mrazničky
Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového sáčku a necháme stát 2 až 3 dny při pokojové teplotě. Teplota skladování však nesmí klesnout pod 10 ° C, jinak začne zevnitř černat. Pokrmy z avokáda ani jeho dužnina nepatří do mrazničky.
Rychlý recept:
Kuřecí chilli plátek obložený avokádem
Suroviny:
- - kuřecí plátek z prsou
- - chilli koření
- - kari koření
- - zralé avokádo
- - mrkev
- - PL olivového oleje
- - pepř
- - sůl
Postup:
- 1. Kuřecí plátek zlehka naklepeme, osolíme a opepříme a ochutíme chilli a kari kořením.
- 2. V pánvi rozpálíme olivový olej a plátek na něm z obou stran osmažíme dozlatova.
- 3. Mezitím podélně rozkrojíme avokádo, vyjmeme pecku, oloupeme ho a nakrájíme na plátky.
- 4. Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé tenká kolečka. Hotový plátek na talíři obložíme nakrájeným avokádem a kolečky mrkve.
Tip líného labužníka
Nejprve nakrájíme celé avokádo, čtvrt salátové okurky a zelenou cibulku na malé kousky, kopr zbavíme stonků, nakrájíme ho na jemno, zalijeme šťávou z poloviny citronu, osolíme a pořádně promícháme.
Autor: Dana Velká