Zajimavé recepty
Co takhle dát si Portugalskou rybí polévku, Švýcarský mangoldový závitek a České makové vdolky s povidlami?
Portugalská rybí polévka
Potřebujete: 5 rajčat, 100 g černých oliv, 100 g zelených oliv, 4 lžíce olivového oleje, 2 malé sekané šalotky, 2 sekané česnekové stroužky, 1 střik bílého vína, 1 střik bílého portského vína, 1l rybího vývaru, 1 balíček šafránu, 400 g míchaných rybích filety, 1 vytištěn citron, sůl a pepř
Obloha: malé koktejlové rajčata, olivy, bylinky
Postup: slupku rajčat nakrojíme a dáte je spařit do vařící vody a zbavíte slupky. Vypeckované olivy nadrobno nakrájíte a rajčata na kostičky. V hrnci si rozehřejete olivový olej a zprudka osmahneme, vlijte bílé víno a Portské, rybí vývar a všechno to vaříte. Přidáte šafrán a vaříte 10 minut. Potom vložíte filety z ryb, sůl, pepř, na kostičky nakrájené rajčata, olivy, citrónovou šťávu a vaříte, pokud ryba není uvařená do měkka. Nakonec podáváte s koktejlovými rajčátky a sekanými bylinkami.
Švýcarský mangoldový závitek
Potřebujete: 6 mangoldových listů, sůl, 300 g mouky, 3 vejce, 50ml mléčné vody (25ml mléka s 25 ml vody), pepř, 50 g nadrobno nakrájené slaniny, 50 g bílého pečiva, 1 malou nakrájenou cibuli, 1 lžičku posekané petrželky, 1 lžičku posekaného rozmarýnu, 1 PL Appenzeller (tvrdý švýcarský sýr), 3 PL másla a 1 PL nasekané pažitky
Postup: Mangold zbavíte stonky a listy umyjete. Ve slané vodě zkrátka spařite a necháte vysušit na talíři. Mouku, vejce a mléčnou vodu smícháte se solí, pepřem a těsto necháte odpočinout. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáte na drobné kostičky nakrájené pečivo a cibuli, vše spolu orestujeme a smícháte. Stáhnete pánev z plotny a zamícháte nasekanou petrželku a rozmarýn. Celou směs z pánve vysypete do připraveného těsta a dobře zamícháte. Mangoldové listy plníte těstem a uděláte závitky, které přichytíte párátky. Takto je vaříte ve slané vodě asi 12 minut na pánvičce roztajete máslo, posypete nastrouhaným sýrem a vložíte okapané závitky, lehce opečeme z každé strany spolu s celou pažitkou. Závitky podáváte s bílým chlebem a bílým vínem Sauvignon Blanc.
České makové vdolky s povidlami
Potřebujete: 4 vejce, 60 g krystalového cukru, 200 ml zakysané smetany, sůl, 1 balíčky vanilkového cukru, postrouhanou kůru z poloviny citrónu, 2 PL máku, 120g hladké mouky, 3 PL másla, 5 PL povidiel -švestková povidla, 1 cl rumu
Postup: 30 g krystalového cukru vyšleháte s bílky a zvlášť žloutky se zbytkem cukru. Kysanou smetanu, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a mák promícháte. Mouku a vyšlehané žloutku smícháte se smetanovou směsí a nakonec přimícháte sníh z bílků. Na pánev (nejlépe forma na vdolky) rozehřejte máslo a pečete vdolky. Do povidel (švestková povidla) zamícháte rum a plníte vdolky, které nakonec posypete moučkovým cukrem.