Vyjimečná Korsika

Čas letních dovolených se blíží, proto jsme pro vás připravili několik chutných upoutávek na místní ostrovní speciality.

Korsika vás chytí za srdce svojí ostrovní výjimečností, krásnými plážemi, citrusovými a olivovými sady a širokou nabídkou ryb či mořských plodů. Typickou ostrovní aroma dotvářejí bylinky Macchia , které najdete i v místních receptech. Domácí Korsičané se zdržují hlavně ve vnitrozemí ostrova již od dávných dob, kdy byl ostrov ohrožován nepřáteli, kteří se snažili podrobit místních obyvatel. Ve vnitrozemí země jsou široké pastviny ideální pro chov koz a ovcí. Zajímavostí Korsičané je, že jsou spíše lovci jako rybáři, i když množství pokrmů je připravovaných právě z mořských živočichů.
Důležitým stromem pro Korsičané je kaštan, po kterém pojmenovali celou oblast - "La Castagniccia ". Tento lesní porost se nachází v srdci ostrova v nadmořské výšce 500 až 1000 metrů. Některé ze stromů se dožívají až 500 let a dorůstají do výšky 30 metrů. Plody v minulosti hrály významnou roli na Korsice při výměnném obchodu a samozřejmě v kuchyni. Kaštany napomáhají při trávení, rychle nasytí a cukr se z nich uvolňuje pomalu. Obsahují množství minerálních látek a vitamínů skupiny B a C. Mouka ze pomletých kaštanů hraje důležitou roli v tradiční korsické kuchyni. Donedávna tvořilo a možná i tvoří, svatební menu v oblasti Alesana, 22 různých pokrmů, které obsahují kaštanovou mouku.

  • Měkký chleba - frascajoli ,
  • sušenky - brilluli ,
  • smažená pečivo - fritelli ,
  • zda kaštanová kaše podobná kukuřičné - pulenta .

SÝRY Skoro sto let se z velké většiny ovčího mléka z Korsiky připravoval známý Roquefort . V současnosti převládá vlastní produkce ručně vyrobených sýrů na salaších v horách. Měkké sýry a sýry s omývanou kůrkou charakterizuje pikantnost a výrazná chuť. Speciální sýrová pochoutka Brocciu - se nevyváží a je složitá na přípravu. Čerstvý Brocciu se používá při přípravě dezertů, vyzrálý zraje 21 dnů na chladu a před spotřebou se máčí 24 hodin ve vodě, aby se odstranila přebytečná sůl z povrchu.

Niolo - letní krémovitý měkký sýr z nepasterizovaného mléka ovčího nebo kozího, má čtvercový tvar a hmotnost 500 až 700 gramů

D'Alesana - celoroční kulatý kozí sýr s mírnou chutí o hmotnosti 400 gramů

Corte - celoroční kulatý měkký ovčí sýr z oblasti Corte, má hmotnost 400 gramů a konzumuje se měkký nebo polosuchý

Citrusové DEZERTY Klementinky jsou symbolem ostrova, nahradily plody cedrátu (citrus medica), který dodává hořkou chuť nugátu a jiným cukrovinkám. Citrusy se pěstují na ostrově od dob Římanů, klementinky jsou však poměrně nové. Tento citrus byl na Korsice vysazen asi před 40 lety a je to kříženec mandarinky a sevillské pomeranče. Jedna z legend praví, že pojmenování dostali po misionáři Clemenotvi Dozier z alžírského sirotčince. Vyhledávané jsou pro minimální obsah jadérek, jsou sladší a šťavnaté, mají 5 až 6 cm v průměru, obsahují množství vitaminu C a nádherně voní. Konzumují se syrové i kandované, vaří se z nich dezerty, konzervují se sirupy a vyrábějí se ovocná vína i aromatické likéry.

Clementine confites (Klementinky v cukru)
Potřebujete: 1 kg klementinek, 1kg krystalový cukr

Postup: Z klementinek odstraníte stopky a kousek kůry kolem nich. Plody rozpůlíme, ale neloupeme. Povaříte s trochou cukru do měkka. Potom přidáte postupně zbylý cukr a zahříváte, pokud se nevstřebá. Pak necháte vychladnout.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus