Voňavý šálek kávy

Obyvatelé různých světadílů objevovaly neodolatelnou chuť a aroma kávy jen postupně.

  • Zatímco Arabové si ji zamilovali už v třináctém století,
  • Evropané až o čtyři století později.
  • Charakter vychutnávání toho své šálku kávy se velmi odlišuje. Souvisí nejen s historickou érou, ve které si ji jednotlivé národy zakomponovali do svých gastronomických zvyklostí, ale i od stylu a podmínek jejich života a také od jejich temperamentu.
  • Američané dávají přednost jemnějším sortě a zvyknou si vařit litry slabší kávy, kterou si z konvic v každém bistru a samoobslužné restauraci nalévají do větších šálků.
  • Velké, ba přímo obrovské šálky, či spíše hluboké misky, mají rády i Francouzi . Asi trojitou porci v porovnání s normálem si dopřejí k rannímu croissantu s máslem a marmeládou. Není to však čistá černá, ale zpěněná spolu s mlékem ve stejném poměru.

  • Italové naopak by nemohli existovat bez svého cappuccina, které se podává v miniaturních šálečcích. Dávka kávy je sice malá, ale zato jako koncentrovaný extrakt pořádně silná.
  • Pro Řeky představuje pití kávy rituál, silný nápoj si zvyknou dochucovat skořicí, zázvorem nebo vanilkou.

  • Maročané to rádi ostřejší, proto si do kávy zvyknou dávat zrnka pepře.
  • Brazilci tento nápoj doslova milují. A dokazují to i frekvencí konzumace. V průběhu dne dokážou vypít až 10 šálečků sladké kávy.

  • K největším odběratelem kávy však patří Finové , kteří preferují spíše klasickou praženou a mletou kávu.
  • Ale dobíhají je i Japonci . K čajovému obřadu, který je součástí japonské kultury, přidali i konzumaci kávy, kterou kupují ve specializovaných obchodech a doma si připravují výbornou kávu na různé způsoby i díky tomu, že v jejich domácnostech nechybí ty nejmodernější elektrické mlýnky a espressa.
  • Češi , ale i sousední národy si zvykli na verzi turecké kávy - porci mleté ​​kávy prostě zalijí vroucí vodou.

  • Pravá turecká káva, tak jak ji pijí skuteční Turci , se připravuje ve speciální konvici - v džezvě. V této nádobě se nechá na jemno pomletá káva, voda i cukr až třikrát sevřít a pak se vylije do šálku. Je to silná a velmi sladká verze tohoto druhu nápoje.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus