Světové sváteční meny

 

Klasické britské menu
Sváteční večeře, která se v Británii podává 25. prosince je vrcholem celých Vánoc. Je to čas, kdy se sejde široká rodina i přátelé a spolu si vychutnávají připravené delikatesy. Vánoční večeře je velmi bohatá. Proto začíná jen lehkým předkrmem, aby se "probudili" chutě. Často je to skotský uzený losos, který se podává v co nejjednodušší úpravě. Tradice v Británii je, že na vánočním stole by neměl chybět pečený pták. Většina tradiční je pečená husa, když však z Ameriky v 16. století dorazil krocan, husy mírně vytlačil a nyní se už téměř žádná vánoční večeře neobejde bez plněného pečeného krocana. Plní se nejrozmanitějšími nádivkami a podává se s běžnými i méně běžnými přílohami. Velmi zajímavě zní příloha nazývaná "prasátka v dece", což však v prozaičtější řeči znamená párky obalené ve slanině. Nesmí chybět ani pečené nebo rozmačkané brambory. Typicky britské jsou pečené pastinák - pečení vytáhne z pastináku všechnu přirozenou sladkost, která na povrchu zkaramelizuje. Další specialitkou je růžičková kapusta s kaštany či červené dušené zelí, do kterého se přidávají jablíčka na zvýraznění chuti.Zcela nevšední pro naše chutě je chlebová omáčka, která se v Británii připravuje již od středověku a ani na dnešních vánočních stolech nechybí. A dobře známá brusinková omáčka. A žádná vánoční večeře v Británii není úplná bez Vánočního pudinku.

Dobrá noc
Ve Španělsku se štědrý večer nazývá "La Noche Buena", což v doslovném překladu znamená Dobrá noc. Španělé ji oslavují jako velkou fiestu v širokém rodinném kruhu. Večeře se podává opravdu pozdě a trvá i několik hodin. Zvykem je chodit na půlnoční mši, ačkoli mnoho rodin teprve kolem půlnoci končí s večeří! Štědrý večer ve Španělsku není časem rozdávání dárků. To odkládají až na 6. ledna, den, kdy malého Ježíška přišli navštívit a obdarovat tři králové. Na štědrý večer se jednoduše těší ze vzájemné blízkosti a dobrého jídla. Typické sváteční menu má několik chodů. Začínají s jednoduchými tapas (nesmí chybět ani na vánočním stole), potom nsleduje první chod, hlavní chod a končí dezertem a kávou. Jak tapas se často připravují krevety s takzvanou růžovou omáčkou připravenou z majonézy, kečupu a tabaska. Nejtypičtější vánoční polévkou je Sopa de Pescado y Marisco , tedy polévka z ryb a mušlí, protože na žádném slavnostním stole ve Španělsku, vánoční nevyjímaje, by mušle neměly chybět. Hlavním chodem je nejčastěji pečené hovězí, jehněčí, drůbež nebo zvěřina. Jelikož vánoční menu je velmi těžké, Španělé ho dělají s čerstvým zeleným salátem.

Christopsomo a blahobyt
V Řecku nejsou Vánoce zdaleka největším svátkem roku, ale přesto je to příležitost těšit se spolu s přáteli a rodinou z bohatě prostřeného svátečního stolu. Sváteční stůl v případě řeckých domácností znamená polévku, dvě či tři hlavní jídla, většinou masové, připravené na různé způsoby, několik druhů salátů a mnoho chleba, sýrů a samozřejmě oliv. Vše uzavírají tradiční sladkosti, káva a pálenka. Na žádném stole nesmí chybět Christopsomo , doslovně Kristův chléb. Je to sladký bochník ozdobený ořechy. Je považován za posvátnou tradici v ortodoxních rodinách a prý zajišťuje blahobyt domu v nastávajícím roce.

Vánoce na jižní polokouli
V jižní Americe je mnoho krásných vánočních zvyklostí. Na jižní polokouli Země přicházejí Vánoce najednou s nejteplejším obdobím roku. Hlavní vánoční jídlo se podává obvykle pozdě na štědrý večer a mnoho rodin pak pokračuje i 25. prosince. Každá země má samozřejmě vlastní vánoční specialitu.

Nejdůležitější součástí vánočního jídla ve Venezuele a v Kolumbii jsou tamales . Toto jídlo pochází ještě od původních obyvatel a přijali ho za své i přistěhovalci. Tamales je kompletní jídlo, které se skládá ze směsi kukuřičného těsta a náplně, a to vše je zabalené v banánových nebo kukuřičných listech a udušené.

Pečený krocan je tradičním vánočním jídlem v mnoha zemích jižní Ameriky. Zvláště se věnují bohaté náplni, která obsahuje sušené ovoce, klobásky, olivy i ořechy. Pod kůži krocanovi vstříknou brandy nebo víno, díky čemuž je upečené maso chutně šťavnaté. Brusinková omáčka je oblíbenou přílohou k pečenému krocanovi právě tak, jako v Británii. Zde však do ní přidávají tropický nádech pomocí manga a ananasu.

Velmi svérázným a specifickým zvykem je pečení perníčků ve tvaru lamy. Lamy jsou častým prvkem na jihoamerických textiliích a v umění, tak se i pečou a zdobí jako perníčky. Pokud si chcete k Vánocům připravit tří jihoamerické exotiky, můžete si z perníkového těsta vykrajujeme lamy namísto srdíček, zvonků či sněhuláky. Že na lamu nemáte formičku? Můžete si udělat svou vlastní z tvrdého papíru.

Autor: Klára Berková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus