Speciality z Korsiky

Tradice výroby aromatických vín a likérů je na Korsice dlouholetá, i díky citrusům, fíkovníkům, vinné révě a ovoci, které se na ostrově vyprodukuje.

Z historie

Ostrované se zabývali macerací místního ovoce a mícháním nápojů již od 16. století. Produkce se zvýšila začátkem 19. století díky prvním destilačním přístrojům, které se rozšířili po celém ostrově. Současně narostla velká poptávka po ovocných likérech, hlavně těch citrónových. Místní výrobci byli jako alchymisté, spojovali a kombinovali různé druhy ovoce při maceraci a destilování. Pro léčebné účinky vyrobil Lois Napoleon Mattei v roce 1872 nejznámější aperitíf à base de vin - Vin du Cap Corse z chinovníku (Chinin). Byl určen především námořníkům jako prevence před horečkami a žaludečními problémy. Louis Napoleon Mattei vybudoval na ostrově přední společnost Mattei na výrobu alkoholických nápojů. Další vyhledávanou ostrovní společností je Domaine Orsini, která se zabývá produkcí alkoholických specialit z vlastního ovoce,  nebo od soukromých pěstitelů.

Typický ostrovní likér Liqueur de Ursula se vyrábí z plodů myrty z oblasti MACC. Osobitým alkoholickým nápojem je  Eau-de-vie de Châtaigne z kaštanů. Zajímavostí je, že recepty se musí vybírat podle typu kaštanů, kterých je na Korsice okolo 50 odrůd.

Korsické speciality - výrobky z cedrátu (citrus medica)

Věděli jste, že cedrát má v židovském náboženství pověst hříšného ovoce podobně, jako v křesťanském náboženství jablko?

Během středověku, námořníci ze Středomoří přinesli na Korsiku odrůdu tzv.. "Prvního citrónu" - cedru. Je to výjimečný plod, který není možné konzumovat čerstvý. Na pohled vypadá jako "gigantický" citrón, jeho kůra je hrubá a dužina tvoří pouze 1/3 z plodu. Chutí je méně kyselý než klasický citron, jeho okouzlující aroma připomíná cedr. Vzácnou a nákladnou delikatesou jsou kandované plody cedrátu. Malé kousky aromatického plodu poslouží k ochucení želé, nebo cedrátového likéru Cédratine.

Cédratine

Složení a postup výroby vychází ze starého korsického receptu. Podobně jako Cap Corse, má preventivní účinky na náš organismus, podporuje naše trávení. Kůra se maceruje ve vínovici během jednoho roku, pak se destiluje. Podává se chlazený.

Liqueur d'orange

Výrobci na ostrově vyrábějí tento pomerančový likér z pomerančové kůry, kterou macerují ve vínovici. Výtěžek destilují a mísí se sirupem, případně s jinými rostlinami a kořením.

Výjimkou je Liqueur d'orange - Bonapartine od společnosti Mattei, která v roce 1920 přišla s likérem vyráběným z pomerančů a mandarinek.

Vins de fruit

Víno ​​vyrobené z kteréhokoliv ovoce, na ostrově hlavně z citrusů, planých třešní a broskví. Obvykle se maceruje z ovoce ve vínové pálence během tří měsíců a poté se filtruje, mísí s růžovým vínem a osladí cukrem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus