Španělská kuchyně

Španělská kuchyně je nejvíce poznamenána maurským vlivům a plavebních objevů. V současnosti se o jednotné španělské kuchyni nedá mluvit, protože se stává z kuchyní Katalánska, Baskicka, Galicie, Kastilie, Andalusie a dalších. Pro zemi jako destinaci gurmány však existují společné pojmy jakými jsou olivový olej, česnek, či víno.

Španělská kuchyně sestává zejména z těchto rozšířených surovin:

 

  • Olivový olej Ten se používá v celé zemi a do jídel všeho druhu.Je vlastně výlučným druhém oleje pro Španělé. Není divu, že jsou jeho největšími světovými producenty.
  • Česnek V kombinaci s olivovým olejem nebo šafránem se v této krajně nedá přehlédnout. Najdeme ho například v polévkách, nebo v kombinaci s krevetami či houbami.
  • Ryby Jsou rozšířené zejména v pobřežních oblastech. Kromě toho Španělé s oblibou konzumují i ​různé mořské plody jako krevety nebo chobotnice.
  • Maso Rozšířeným je vepřové i drůbeží a to zejména ve vnitrozemí.
  • Zelenina Rajčata, paprika, brambory. Jsou výsledkem španělského plavebního a objevitelského ruchu. Dnes tvoří neodmyslitelnou součást jídelníčku nejen Španělů.
  • Koření a byliny Nezaměnitelnou chuť španělským pokrmům dodávají rozmarýn, tymián, bazalka, máta, petrželka a koření jako estragon, šafrán, oregano, zázvor, šalvěj, chilli, kardamon, pepř, skořice, nebo anýz.

Pokud se chcete na nejbližší dovolené ve Španělsku najíst, připravte se zejména na tyto chody:

  • Tapas je jakýmsi předkrmem, kterým španělé začínají. Může jich být mnoho druhů. Představit si je našinec umí nejsnadněji jako jednohubky. Oblíbené jsou s olivami, klobásou nebo sýrem.
  • Paella Je vyhledávaná pikantní směs z různých druhů masa, zeleniny, ryb a rýže druhů calasparra nebo arborio.
  • Gazpacho Jde o studenou polévku z rajčat. Zejména v horkých dnech je velmi osvěžující.
  • Tortilla Je to vlastně pečená placka z brambor, cibule a vajec.
  • La empanada Specialitou je zde i piroh plněný masovou nebo rybí směsí s cibulí.

Pan con tomate Tato katalánská specialita sestává z opečeného kolečka bagety potřeného česnekem a rozmrvenou rajčetem. Ochuceny tradičně olivovým olejem, solí a pepřem.

Crepes Tato křupavá placka je další katalánskou specialitou. Skvěle chutná s kuřecím masem.

Pulpo a feira

Galicijských kuchyně vám nabídne "chobotnici po trhovsky" v restauracích, ale i na trzích.

Zarzuela de mariscos

Vařený pokrm s plodů moře, kde se maso před tepelným zpracováním obvykle marinuje v omáčce z oleje, octa, česneku a cibule, najdete v nabídce většiny restaurací.

Po dobrém jídle přichází čas na zákusek. V této zemi jsou díky maurská vlivu zákusky velmi sladké. Jejich základ tvoří mandle, marcipán, ořechy a piniové semínka, vzácněji kandované ovoce. Jako zákusek se běžně podává i ovoce. Běžný je například mandlový zákusek, dále cukerné, skořicové či citrónové sušenky nebo tzv.. ensaimada (baleárský koláč z kynutého těsta ve tvaru ulity). Zákusky a dorty jak je známe my. Španělé je připravují spíše při slavnostních příležitostech.

Mezi národní nápoje této přímořské země bezpochyby patří víno. Existuje zde 40 vinařských oblastí, které jsou přísně chráněny a víno z nich nese označení DO (Denominación de Origen). Nejznámější oblastí je Rioja, ale oblíbená je také Cava odkud pochází španělské šumivé víno. Velmi rozšířeným vinným nápojem je Sangria s kousky ovoce. Příjemným dovolenkovým osvěžením je také známá sodovka grenadina. Nezapomeňte také ochutnat koňak aromatizován anýzem.

Pokud si chcete také vyzkoušet domácí životosprávu:
K snídani si dejte jen kávu s něčím malým, tak kolem osmé. Kolem desáté přijde řada na drobnou svačinu. Obědvejte až kolem čtrnácté hodiny a večerajte až po dvacáté první. Nezapomínejte, že v zemi flamenca je noc dlouhá!

  •  

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus