Různé chutě v Americe

Americká či australská kuchyně, to nejsou jen párky v rohlíku a hamburgery v housce. I když jde o nesporně častou volbu stylu tamního stravování. Na těchto kontinentech se však traduje i kvalitní grilování a nezapomenutelné obrovské kořeněné steaky, kterým již přišli na chuť i jiné národnosti. A nechybí zde ani verze jihoamerického temperamentu. Všechny dobré alternativy na zpestření jídelníčku.
Spojené státy americké:

  • Tato velká země je bohatá na přírodní zdroje, ať už moře, řeky, lesy nebo rozsáhlé plantáže, což určuje i bohatost kuchyně.
  • Druhým důležitým momentem je množství národností, které zde žijí a pěstují stravovací zvyky své vlasti. Proto ne právě nejzdravější fastfoody a rychlé stánkové občerstvení jsou jen jedním ze stylů stravování Američanů. I když pro někoho velmi pohodlným a levným. Ve skutečnosti mají mnohem širší výběr možností. Současnou tradiční americkou kuchyni výrazně ovlivnili přistěhovalci.
  • Angličané donesli javorový sirup, kterým si polévají palačinky a zejména lívance, oblíbené snídaně v americké domácnosti. Jejich potomci si rádi dopřejí pečenou šunku, slané moučníky plněné rybami nebo masem, pečené fazole a sladké ovocné koláče.
  • Američané s příměsí španělské krve zůstávají věrní vepřové a slanině s kukuřičnou kaší a opékanými bramborami.
  • Kreolové milují kořeněná jídla, například vydatnou polévku z mořských živočichů.
  • Němci darovali této zemi potěšení z uzené šunky a klobásy a z moučníků z kynutého těsta.
  • Východ země, zejména New York má tolik obyvatel s italskými kořeny, že tu kraluje pizza a díky čínským přistěhovalcům i tato asijská kuchyně.
  • Jižní státy, kde se na obrovských farmách prohánějí velká stáda skotu a ovcí, připravují přirozeně jídla hlavně z těchto druhů masa. K typickým patří kořením ochucený a opečený hovězí steak úctyhodných rozměrů, podávaný s bramborami a pivem, a také příprava jídla ve stylu barbecue čili opékání žebírek, klobásek a kusů masa, což přivandrovalce naučili původní Indiáni.
  • Daří se tu tropickým druhům ovoce, proto jsou součástí stravovacích zvyklostí i melouny, citrusové plody, datle a avokádo.
  • Jih však ovlivňují i ​​kuchyně Střední Ameriky, kde převládá fazole, kukuřice a pálivá paprika.
  • Na dokreslení obrazu je třeba zmínit i oblíbené wafle se šlehačkou, jablečný koláč, arašídové máslo, mafiny, kukuřičné lupínky s mlékem a zejména šišky, které pojídají asi všichni policisté ve všech amerických Kriminálka. A často pak na závislost na těchto kalorických smažených koláčcích s polevou doplácejí nadváhou.
  • No jednu tradici mají Američané společnou, bez ohledu na to, ve kterém státě této země žijí. Milují hranolky a na svého pečeného krocana s kaštanovou nádivkou nedají dopustit.
  • A co se týče tekutin, Američané pijí zejména coca-colu, jejíž konzumují na litry. Podobně je to s kávou, ta je však slabší než naše.

Mexiko:

  • Mexičané milují pikantní a aromatické jídla. Žijí v zemi s horkým podnebím, proto má množství koření ve stravě dvojí smysl. Jednak podporuje chuť k jídlu, která horkem klesá, a koření plní i roli konzervačních látek, protože potraviny podléhají v teple rychle zkáze.
  • Inspirováni starými mayskými a aztécké civilizacemi preferují z potravin kukuřici, fazole, rajčata a chilli papričky.
  • Kolonizátoři Španělé je zase naučili využívat v kuchyni i vepřové a drůbeží maso, rýži, cibuli a česnek a připravovat omáčky, marinády a sladké moučníky.
  • Současné Mexiko, to je vůně luštěnin, exotického ovoce a zeleniny s aroma koriandru, římského kmínu, šafránu, oregana, ale i vanilky a skořice.
  • Dopřejí si i masové pokrmy připravené z vepřového, drůbeže, králíků, ryb a jelenů, ale i z takových zvířat, jako je leguán nebo pásovec. V gastronomickém světě se tento národ proslavil tortillou, což je kukuřičná placka, která plní roli našeho chleba, ale zvykneme si podávat i plněnou masem a zeleninou nebo vajíčky. Nesmí chybět ani ostře pálivá omáčka salsa.
  • K zajímavým prvkům mexické kuchyně patří přidávání kakaa do jídel z masa, které jim dodává barvu, ale chuť velmi neovlivní.
  • A moučníky často nepeče. Pokud mají chuť na sladké, polije se hruška nebo jiné ovoce vanilkovým krémem nebo čokoládou.
  • K tradičním nápojům patří osolená kukuřičná hmota zředěná vodou, která připomíná vzhledem mléko. Jako slušný zdroj energie výborně osvěží. Neobvyklou je i kombinace osolené rajčatové šťávy s pomerančem, s cibulkou, s chilli papričkami a s limetkovou šťávou. Mexičané mají výbornou kávu, kterou vychutnávají se špetkou mleté ​​skořice.
  •  Z alkoholu kraluje jednoznačně národní nápoj tequila, která se pije s citronem a solí a která si našla příznivce už na celém světě.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus