Polská kuchyně

Polskou kuchyni odedávna formovaly vlivy severských kuchyní. Typické pro Poláky jsou ryby a to zejména na severu. Dále se s oblibou konzumuje zelí, chléb, vepřové maso, šunka, houby, kopr, křen a smetana ... Mnohé stravovací zvyky a chody se podobají těm našim, například na oběd, podobně jako u nás nesmí chybět polévka, následuje hlavní chod a nakonec končí zákuskem.

Tradiční polévky

  • Mezi klasicky polské polévky patří:
  • • barszcz nebo řepná polévka podávaná s plněnými knedlíčky,
  • • polévka z kvašeného žita zvaná Žůrek
  • • chlodnik je letní osvěžující polévka, jde o studený hovězí vývar se zeleninou,
  • • polévka houbová (Grzybowo),
  • • okurková (ogórkowa),
  • • zelná (kapusniak)

Předkrmy

Jako předkrmy jsou u našich severních sousedů servírované většinou uzený losos, uzený úhoř, mnoho druhů aspiků, sledu na mnoho způsobů, kaviár či polské studené řízky a klobásky. Teplým předkrmem je například hlemýžď, dršťky nebo smažené houby.

Saláty

  • Polské hospodyňky připravují množství salátů.Mezi klasické patří:
  • ñ Surówka, připravuje se ze zelí, mrkve, lilku a jablek
  • ñ Mizerně, připravuje se ze syrových okurek a kyselého mléka
  • ñ Rajčatové a jiné zeleninové saláty

Hlavní chody

  • Polský bigos Jde o jídlo ze zelí, vepřového masa, cibule a bůčku. Koření s mletým pepřem, sladkou mletou červenou paprikou, bobkovým listem, majoránku a solí.
  • Varšavské srazy Jsou to vlastně svinuté hovězí nebo telecí řízky plněné směsí cibule, másla, mouky a pepře.
  • Vepřové plec s omáčkou K vepřovému rameni nebo kotlety se v polsku podává sladká omáčka s rozinkami a medem nebo houbová omáčka.
  • Kuře s nádivkou 
  • Kachna na majoránky plněná jablky a podlévání červeným vínem

 Rybí chody

  • Specifickou kapitolou jsou ryby. Připravují se zde zejména mořské druhy, štika nebo jeseter. Způsobů přípravy je nemálo. Jedí se vařené, smažené, plněné, pečené, s různými omáčkami a přílohami.
  • Dušené zelné listovní rolky Plní se rýží, vepřovým masem a servírují se s paradajovou nebo houbovou omáčkou.
  • Slíže nebo šišky Podávají se se smaženou cibulí a houbami, smaženou slaninou, s cukrem v rozpuštěném másle ...
  • Pirohy Pierogi se plní sýrovým krémem nebo borůvkami a podávají se s máslem, zakysanou smetanou nebo jiným dresinkem.

Moučníky a zákusky

Szarlotka je klasický jablečný zákusek, kromě toho jsou rozšířené jablečné řezy, sýrová dort, makowiec, buchtičky, velikonoční koláčky a různé krémové dorty. V cukrárnách se zákusky a moučníky kupují obvykle na váhu. Puding se tu, stejně jako u nás, servíruje samotný nebo s ovocem. Specialitou jsou papežské krémeše. Nejlepší jsou prý ve Wadowicích, v rodném městě Karola Wojtyly.

Na Velkou Noc

Tradičně se v polských rodinách peče Mazurek s různými příchutěmi (čokoládová, maková, marcipánová). Bývá vyzdoben nápisem Hallellujah! Štědrovečerní menu

  • Rodina si před večeří láme tenkou oplátku a dělí se s ní všichni přítomní. Zajímavostí je příprava jídla pro nečekaného hosta. Samotná večeře se skládá z dvanácti bezmasých chodů. Podává se zde například:  tradiční polévka barszcz, nebo i rybí polévka. Hlavním chodem je kapr. Dezertem jsou zde různé buchty, zákusky a různé cukrovinky.

Nápoje
Poláci mají v oblibě zejména pivo, víno a vodku. Nejznámější jsou zlotý woda a dry bison grass vodka. Rozšířený je také višňový likér.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus