Jídla z Francie

 

Každý, kdo alespoň trošku blíž pozná Francie, jistě připustí, že Francouzi se všemu, co se týče stravování rozumějí. Roztomilý pohled na cuisine française nabízí nádherný animovaný film "Ratatouille" o malém potkanovi šéf kuchaři Remymu a mladém nezkušeném kuchaříku, kteří spolu dokáží vykouzlit nepopsatelné dobroty. Pokud jste toto zdařilé dílko ještě neviděli, tak vřele doporučuji.

Francouzi jsou neuvěřitelně systematičtí i co se týče rozdělení restaurací na různé Restaurant Bistro Bouchon , zda Brasserie . O ještě propracovanějším rozdělení restauračního personálu ani nemluvě. Ale naštěstí vždy zůstává v centru pozornosti hlavně chutná porce umně připraveného jídla.

Šikovní učitelé
Sami Francouzi připouštějí, že vařit se vlastně naučili od Italů. Ve známé Encyklopédie Denisa Diderota z roku 1750 se píše: "Italové zdědili umění vaření od Římanů a dále jej předali Francouzům". K tomuto umění však Francouzi přistoupili s vynalézavostí a sebevědomím sobě vlastními a stvořili nenapodobitelnou cuisine française. Nenahraditelnou hodnotu, která byla pro své kvality v listopadu 2010 přidána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Francouzi mají dokonale rozvinutý smysl pro chuť a vůni a jsou mistři v kombinování koření a přísad. Víno a sýry jsou hlavními hrdiny francouzské kuchyně. Avšak ta se průběžně mění podle ročního období. V létě je plná nejrůznější zeleniny a ovoce, na konci léta přicházejí na scénu houby, od září do února je období honů, a tedy zvěřiny, v zimě vrcholí sezóna ústřic. Nezastupitelné jsou bylinky: estragon, rozmarýn, majoránka, levandule, tymián, fenykl, šalvěj, ... A to bez ohledu na roční období. Svazují se často do bouquet garni, což je kytička bylinek, která má vždy jinou sestavu. Přidává se do jídla až před koncem vaření a vybírá se před podáváním.

Bohatství regionů
K dokonalosti národní kuchyně v hojné míře přispěly všechny regiony Francie. Tradičně má každý z nich svůj vlastní výrazný styl. 

Z Lorraine pochází quiche, slaný koláč v křupavé "misce" z těsta s náplní ze sýra, masa nebo zeleniny, hub či špenátu. Quiche lorraine je tradičně plněný slaninou.Dnes se quiche lorraine podává v celé Francii s kůrkou na povrchu.

Normandie má mimořádně kvalitní mořské plody, jako jsou například lastury, zatímco Brittany má zásobu humrů, raků a mušlí. Hovězí po burgundsku pochází, jak název říká, z Burgundska. Je to guláš připravený z hovězího dušeného na červeném víně, tradičně Burgundskem, a hovězím vývaru, s příchutí česneku, cibule, bouquet garni - směsi bylinek a hub.Další známé francouzské pokrmy z tohoto regionu jsou Coq au vin - kohout na víně či populární hlemýždě. Připravují se z běžných šneků a obvykle se podávají jako předkrm.

Pyrenejské oblasti dodávají skvělé jehněčí, kuřecí, krůtí, husy, kachny a dokonce holuby. Kuchyně tohoto regionu je venkovská a těžká. Confit de canard, například, se připravuje starodávným procesem solením a zaléváním vlastním tukem. Tato specialitka pochází z Gaskoňska, stejně jako D'Artagnan.

Provence a Azurové pobřeží je bohaté na citrusy, zeleninu, bylinky a olivy. Místní jídla jsou lehké a plné slunce, protože se v nich používá hodně zeleniny. Pocházejí odsud takové skvosty francouzské kuchyně jako Salade Nicoise , Bouillabaisse - polévka z mořských plodů či již zmíněné Ratatouille.

Bon appétit!

Autor: Soňa Malinká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus