Jídla a pití v Německu

 

Přesto, že německá kuchyně není taková proslulá jako francouzská či italská, myslím, že si zde i náročnější strávníci přijdou na své.

Kde se najíst
Restaurace - tento název zahrnuje pod sebe od prvotřídní kuchyně za závratné ceny (nejen pro našince), až po oblíbené restaurace s cenami přiměřenými a přijatelnými. Gasthaus - takto se označují tradiční hostince s regionální kuchyní. Velmi často se setkáte se slovem Imbiss. Jsou to většinou malé občerstvovací stánky, kde se prodávají opékané klobásky a pití v plechovkách, ale i elegantní stánky, nabízející široký sortiment salátů a rychlého občerstvení nebo i samoobslužné restaurace. Najdete je téměř na každém kroku.Vyznačují se různorodostí kuchyně. Jak jsem již v předchozím článku vzpomínala, Mnichov je kosmopolitní město a s tím samozřejmě souvisí i rozmanitost a pestrost kuchyní. Nejenže naleznete občerstvovací zařízení s řeckou, tureckou, arabskou a čínskou kuchyní, ale je zde i množství cizích restaurací - italské, thajské, japonské, téměř lze říci, že zde naleznete kuchyně z celého světa. Většinou, jsou majiteli přistěhovalci. A vaří, mohu potvrdit skvěle! Café - je to místo, kde se ráno servírují snídaně (Němci preferují sladké snídaně - což znamená topinky nebo bílé pečivo s máslo a povidly, popřípadě různé druhy sladkého pečiva) a od poledních hodin oběd.Kromě toho si zde můžete kdykoliv pochutnat na dobré kávě a zákusku.

Pro Bavorsko a Mnichov zvlášť, jsou typické Bierhalle, Biergarten, které také najdete téměř všude. Nedá mi nevzpomenout jednu z nejstarších - Augustiener Brauerei, kterou naleznete v centru města, na již zmiňovaném Marienplatz nebo Hirschgarten, která pojme kolem 8000 návštěvníků na jednou. Pokud někdy budete v Mnichově, doporučuji vám je navštívit.

Jaká je německá - bavorská kuchyně?
Pestrá, má vysokou úroveň a k tomu i odpovídající ceny. A je opravdu dobrá! Najdete v ní téměř všechno. Mnohé jídla se připravují na grilu.Typickými jsou i tzv.Eintopf - nebo jídlo z jednoho hrnce, které vlastně nahrazuje polévku a hlavní chod. Obsahuje maso, brambory a různé druhy zeleniny - vše vařené v aromatické omáčce.

Předkrmy
Typickým předkrmem je bavorský Weisswurst. Je to speciální bílá klobáska, která je uvařená a podává se v misce s horkou vodou. Zajídá se s bavorskými pivními preclíky, sladkou hořčicí a vše se to zapíjí pivem. Musím se přiznat, že když jsem poprvé měla uvedené jídlo před sebou na talíři, nevzbuzovaly ve mně žádnou důvěru. Po ochutnání všechny obavy vymizely. Třeba zkusit, chutná skvěle.

Polévky
Bavorskou specialitou je Leberknödelsuppe - vývar s játrovými knedlíčky. Mají ho všude - doporučuji.Kromě toho se setkáte s Tomatensuppe - rajčatová polévka nebo i Linsensuppe - čočková polévka. Všechny chutnají jinak než naše.

 Hlavní jídla třeba říci, že většina z nich neodpovídá právě pravidlům racionální výživy. Tak například pověstné Schweinehaxe - grilované uzené koleno, podávané se zelím a bramborovými knedlíky nebo pouze s pivním preclíky nebo Späreribs - což jsou zase grilované vepřové žebírka, podávané s barbeque omáčkou.

Saláty
Kromě nejrozmanitějších zeleninových míchaných salátů, typickým je Kartoffelsalat - bramborový salát - který se dochucuje kyselími okurkami, cibulkou a někdy i majonézou.

Káva a zákusky
Německo a s ním i Bavorsko je známé lehkými ovocnými koláči a tvarohovými dorty. Snad nejznámějším zákuskem je Schwarzwälder Kirschtorte - což je čokoládový dort plněná třešněmi a šlehačkou. Stejně dobrým a lákavým je i Weisse Nürnberger Lebkuchen - perník s mandlemi. A jaká se pije káva? Na jakou má kdo chuť. Malé presso.capuccino, melange nebo tzv..Milchkaffe - káva s mlékem.

Co si dát k pití?
No každopádně pivo. Bavorsko a Mnichov je skutečným centrem pivovarnictví v Německu. Jména pivovarů jako Hofbräu, Paulaner nebo Franziskaner jsou známé příznivcům tohoto moku snad na celém světě. Zajímavostí je, že velké pivo se čepuje do Massu - pohár o objemu jednoho litru. Nejběžněji se pije Pils - ležák plzeňského typu a však specialitou je Weizenbier - pivo ze zůstatkem kvasnic 
(mám nejraději). Můžete se setkat i s Radler - pivo míchané se Sprite v poměru 1:1. Z nealkoholických nápojů se často setkáte s Apfel Schorle - jablečný džus ředěný minerálkou 1:1 nebo Spezia - směs Coca Coly a Fanty 1:1

Autor: Hana Veselá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus