Jak se vaří na slovensku

I když kolem nás rostou stánky "Fast food" jako houby po dešti, většina lidí je využívá hlavně z časové nouze.

Každému z nás se už stalo, že na slušné jídlo nemá čas, tak si koupí něco "do ruky", aby zahnal hlad. Ale pokud bychom si mohli vybrat, hot dog našim oblíbeným jídlem jistě nebude. Jaké jsou vlastně Slovenská oblíbené chutě?

Přestože se za Slovenské národní jídlo považují brynzové halušky, dnešní slovenská kuchyně používá ingredience z celého světa a mnoho probrala z jiných tradičních kuchyní, jako například z italské, maďarské nebo čínské. Na Slovensku se však můžete setkat s mnoha plodinami a jídly, které jsou právě zde mnohem častěji používaná jako kdekoliv jinde na světě.

Které suroviny tvoří jádro tradiční slovenské kuchyně? Je to zelenina, jako fazole, kukuřice, čočka, zelí, paprika, cibule, česnek a brambory. Nejvíce používané druhy masa jsou vepřové, hovězí, drůbež a různé druhy ryb. I když některé z uvedených plodin (brambory, paprika) u nás zdomácněly až v 18. - 19. století, sestávají z nich oblíbené tradiční jídla Slováků.

Za "nedělní", sváteční oběd se obvykle pokládá hlavní jídlo, které tvoří kuře na různý způsob s rýží nebo s bramborami, řízky s bramborovým salátem. Velmi oblíbené jsou i různé druhy gulášů a paprikáše.

Speciální kategorií mezi tradičními jídly jsou plněná paprika a plněný zelný list. Obě jsou považovány za oblíbené domácí jídla, plněný zelný list je však v mnoha oblastech Slovenska i tradičním svátečním jídlem. Jejich příprava je poměrně složitá - v obou případech nádivka sestává z kořeněné směsi mletého masa a rýže. Touto směsí se následně plní vydlabané papriky nebo změklé zelné listy, které se pak vaří přibližně hodinu, papriky ve zředěném ochuceného rajčatového protlaku, zelné listy i s kysaným zelím.

Pokud nemáte dost času nebo zkušeností na přípravu těchto vyhledávaných pochoutek a přece byste si je chtěli dopřát, neztrácejte naději. Na našem trhu najdete nové sterilované výrobky od slovenského výrobce Tatrakon Poprad.

Plněná paprika Tatrakon obsahuje vše, co správná plněná paprika obsahovat má - celé sterilované papriky v rajčatového protlaku plněné ochucenou směsí mletého vepřového a hovězího masa, rýže, cibule a sterilované zeleniny.

Zelný list plněný z Tatrakonu tvoří chutné listy z hlávkového zelí plněné směsí mletého vepřového a hovězího masa, rýže, cibule a sterilované zeleniny sterilizované v rajčatového protlaku a kysaném zelí.

Autor: Karolína Světlá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus