Italská polenta

patří mezi tradiční italský pokrm a dá se připravovat jako hlavní jídlo i oblíbená příloha.

Její používání je nejrozšířenější na severovýchodě Itálie, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování kukuřice. Stejně oblíbená je i v Rumunsku, Chorvatsku, Srbsku a Černé Hoře, kde ji znají pod jinými jmény. Připravená kaše z polenty je velmi sytá, protože kukuřice je bohatá na vlákninu, bílkoviny, minerály a vitamíny. Je vhodnou přílohou i pro lidi trpící celiakií. Obchodní síť nabízí několik druhů polenty, proto při výběru je dobré vědět jak byl výrobek vyroben, zda je v bio kvalitě nebo geneticky upravován. Vhodná je instantní polenta připravená s využitím páry, dále kukuřičná mouka a krupice v bio kvalitě.

Příprava
Na klasickou italskou polentu vám postačí kukuřičná mouka nebo krupice, voda a sůl. Nejdříve odebrané množství spařte, abyste ji zbavili hořkosti a následně vsypte do osolené vody a intenzivně míchejte. Po odpaření vody se začne kaše oddělovat od stěn nádoby a tehdy je polenta připravená na podávání. Z polenty se dají dělat i halušky, může se grilovat a smažit.

Polévka z polenty s citrónovou trávou (2 porce)
Potřebujete
: 1 malou cibuli, 4 PL olivového oleje, ½ PL kari, 50 ml Bílého vína, 600 ml zeleninového vývaru, ½ manga, 2 ks citronové trávy, 3 - 4 PL instantní polenty, 2 toustové chleby, 1 zelená feferonka, 2 PL másla, sůl

Postup: Cibuli nadrobno nakrájíte a podusíme na 2 PL oleje, pak přidejte kari a víno. Připravte si zeleninový vývar a vše spolu povařte. Oloupejte mango a dužinu nakrájejte na tenké proužky. Citrónovou trávu očištěte, pokrájejte na tenké proužky a hrnkem vyklepejte, společně s mangem vysypte do hrnce se zeleninovým vývarem, vínem, cibulí a povařte. Polentu spařte a vsypte do vývaru, míchejte a nechte vařit asi 1 až dvě minuty, dokud polenta nenapučí. Nakonec stáhněte zakrytou polévku ze sporáku a nechte dotáhnout 5 až 8 minut. Chleba zbavte kůrky, nakrájejte na malé kostičky, feferonku umyjte, zbavte jádra a nakrájejte na tenké proužky. Chlebíček nechte zpěnit na 1 PL oleje a 1PL másla, přidejte feferonku. sůl, pepř a promíchejte. Pak vše vyberte na ubrousek okapat. Polévku přiveďte do varu, vyberte citrónovou trávu, vložte zbytek másla, oleje a ponorným mixérem umixujte. Polévku podávejte teplou s fefrónkovými krutony.

Feferónkovo ​​- polentová dortíky (6 - 10 porcí)
Potřebujete:
2 šalotky, 1 zelená podlouhlá paprika, 1-2 ks zelené feferonky, 1 větvičku rozmarýnu, 5 ks petrželových stonků, 6 PL olivového oleje, 1 l zeleninového vývaru, 240 g instantní polenty, 6 PL čerstvého nastrouhaného parmazánu, 6 lžičku studeného másla, sůl, pepř

Postup: Očistěte šalotky, papriku rozdělte na 1/4, zbavte jádra, jakož i feferonky a všechno nakrájejte na malé kostičky. Bylinky omyjte, zbavte stonky a na jemno nasekejte. Do vyšší nádoby dáte 2 PL oleje a šalotku podusíme, pak vložte papriku, feferonku a bylinky a vylijte vývar. Když dostanete celý vývar do varu, vsypte instantní polentu, 1 až 2 minuty intenzivně míchejte dokud nezačne polenta tuhnout. Potom hrnec stáhněte ze sporáku a nechte 10 minut odpočinout. Nakonec zamíchejte 4 PL nastrouhaného parmazánu, zbytek petržele, 2 PL olivového oleje, máslo, sůl a pepř. Vymastěte si plech a rozetřete celou plochu polentovou hmotu a uložte na 5 hodin do ledničky. Nakonec zahřejte horkovzdušnou troubu na 180 ° C a začněte vykrajovat kulatými formičkami (6-7cm) malé dortíky, které ukládáte na vymazaný plech. Následně dortíky pokapejte zbytkem oleje, posypte zbytkem parmazánu a gratinujte v troubě 5 až 8 minut. Podávejte s červeným vínem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus