Inspirace z dovolených
Cestování zprostředkuje zážitky, ale umožní i poznávat kulinářské zvyklosti konkrétní země. Na co se připravit při našich toulkách světem, aby nás cizí chutě a zejména typ používaných ingrediencí nezaskočil?
- Japonci preferují zdravou stravu, smetanovým omáčkám se vyhýbají, v jejich jídelníčku však nechybí ryby, mořské řasy a zelenina. Jsou tvořiví a jídla připravují s fantazií. Na jejich sushi, což je pochoutka z rýže, surové ryby a různých přísad, si však třeba zvyknout. A určitě ji třeba konzumovat jen v kvalitní restauraci.
- Indové naopak milují zahušťovat jídla z masa smetanou, ale i dušenou zeleninou a ovocem. Dochocují se chlebovými plackami z nekynuté těsta. Jejich kuchyně voní šafránem, zázvorem, kayenským kořením a curry, z něhož mají pokrmy, zejména oblíbená rýže, žlutou barvu. Ale pozor, pokrmy se často ochucují ostrým curry kořením.
- Arabové si potrpí na množství zeleniny, ryb a mořských živočichů, drůbež a jehněčí připravují na roštu. Z koření používají nejvíce římský kmín, kardamon a kurkumu, díky které mnohé jídla mají nažloutlé zbarvení. Nejčastější přílohou je chlebová placka. Arabské moučníky jsou sladké a syté pro vysoký obsah medu a ořechů.
- Tunisané zvyknou hojně využívat olivový olej a olivy. Často vaří ryby a mořské plody, připravují je na mandlích a bílém víně, dominantní ingrediencí kuskusu je směs oleje a sušených pálivých papriček. Z koření preferují anýz, zázvor a mátu. Součástí jídel je často i jogurt.
- Číňané rádi kombinují vepřové maso nebo drůbež s houbami, zeleninou, oříšky a ovocem. Jako přílohu používají ochucené opékané nudle nebo rýži, která jako smažená a podávaná se sójovou omáčkou a zálivkou z rozšlehaných vajec může být samostatným jídlem. Nasytit se HDA i hustými polévkami s houbami, s bambusovými výhonky a s rýžovými nudlemi nebo zeleninového vývaru, které se zahušťují bramborovým škrobem. Některé mají nakyslou a ostrou chuť. V klasické čínské kuchyni kořeninových směsi dominují anýz, fenykl, hřebíček a skořice.
- Nigérie pečou chleba z africké obiloviny čiroku a kukuřice při vaření používají palmový olej. Z masa mají rády ryby, hovězí a kůzlečího, ale i exotičtější druhy (opice, had, netopýr). Většinou jde o uzené nebo sušené plátky. A placky si zvykli péct z termitů. V jejich kuchyni nechybí zelenina, rýže a jámy, což jsou škrobnaté hlízy podobné bramborám.
- Korejci si na pálivé pokrmy potrpí také. K jídlům z masa a ryb konzumují rýži kombinovanou s obilovinami, zeleninu jedí rádi syrovou, ale i dušenou a smaženou. Výjimečnost korejské kuchyni dodávají omáčky z kvašených luštěnin nebo kvašené zeleniny, například čínského zelí, a naložené s česnekem a zázvorem.
- Mexičané si stejně potrpí na pikantní pokrmy. Štiplavost této jihoamerické kuchyni však dodávají chilli papričky. K oblíbeným potravinám patří kukuřice, fazole a rajčata, z druhů masa se konzumuje vepřové, drůbež, králíci a ryby. Mexické stolování by se neobešlo bez kukuřičné placky tortilly.
- Thajci si nejraději pochutnávají na opékaných nudlích, které kombinují se zeleninou, s masem, s mořskými plody a s arašídy. Za výjimečností této kuchyni se skrývá kokosové mléko, chilli papričky a silně aromatická citronová tráva.
- Tahiťané využívají dary moře a milují vepřové. Jejich jídla ovlivňuje chuť kokosu, vanilky, avokáda, banánů a sladkých brambor.
- Turci si zvyknou dopřát často skopové, ze kterého připravují slavné šašlíky, kebab a pilaf. V této zemi si přijde na své každý, kdo má rád zeleninu. Nejvíce se používají rajčata, paprika, lilek, okurky a artyčoky a z koření oregano, tymián a bazalka.
Autor: Zuzana Smutná