Indická kuchyně
Vyhublé krávy se potulují po ulicích, zatímco nejchudší lidé jedí krysy. I toto je Indie, země rozdělena na hinduistů a muslimů. Koloniální vlivy tu zanechali nánosy, na tradiční stravovací návyky si obyvatelé zachovávají už stovky let.
Mezi základ indické kuchyně můžeme zařadit rýži, luštěniny a zeleninu.
- Rýže si zaslouží zvláštní pozornost, protože jako základní potravina tvoří dominantní část stravy každého Inda. Za nejkvalitnější považujeme odrůdu "patna" nebo "basmati". Nejvzácnější druhy rýže jsou skladovány až 15 let, aby dosáhly vlastnosti potřebné pro přípravu sladkých pochoutek. Nakolik jsou Indové převážně vegetariáni, bílkoviny ve stravě nahrazují luštěninami, mlékem a vajíčky. Saláty jsou například obohacovány jogurtem a různým kořením. Mléko je velmi častou přísadou dušených pokrmů.
V některých oblastech je konzumace masa ale běžná. Obecně však platí, že hinduisté za žádných okolností nejedí hovězí a muslimové zas vepřové maso. Jídlo je tu chutné pro nás exotickým kořením jako kurkuma, šafrán, chilli papričky, kardamom, koriandr, nebo skořice. Koření se v Indii míchá do různých směsí. U nás je velmi populární Curry.
Evropské Curry je jen slabým odvarem toho, co se přidává do jídel v Indii. Zatímco naše Curry skládá z kombinace 8 koření, to originální je směsí 12-36 různých přísad, přičemž každá Indická hospodyňka si ho vyrábí podle vlastního receptu. K nám Curry přišlo v 18. století do Evropy s anglickými úředníky a vojáky z kolonii.
- Směs pepře, zázvoru, papriky, hřebíčku, koriandru, muškátového oříšku, skořice a kayenským pepře si získala po celém světě velkou popularitu. Na dálném východě ho uznávají pro jeho zdravotní účinky. Na tmavém a suchém místě nám vydrží až 2 roky.
Indové kladou důraz na větší oběd, případně večeři.Zvykem je podávat několik chodů. Všechno jídlo je podávané najednou ve velkých vyhřívaných nádobách. Servíruje se na kameninové a kovové podnosy, v jižní oblasti se často jí z banánových listů. Indové považují levou ruku za nečistou, proto jedí pouze pravou, přičemž příbor v oblibě velmi
nemají.Ukázkově se stoluje se servírováním zeleninových, ovocných pokrmů, někdy masa. Nesmí chybět množství příkrmů a také sladká jídla. Zbytky jídla se dávají domácím zvířatům. K snídani indickým dětem chutná
- Rava Upma. Jídlo pochází z jižní části země a jeho základem je krupice nebo semolina. Je to také typické jídlo i během jihoindickém festivalu pong, tedy oslav žně.Dospělí jižané zas snídají
- Masala dosa, což jsou indické slané palačinky s bramborovou náplní. V Indii jsou oblíbené různé druhy chleba a placek.
- Chapati je plochý chléb z kukuřičné, pšeničné nebo jiné mouky a vody, který se peče v peci.
- Chléb Paratha se peče na pánvi na rozpáleném oleji a může se plnit nejrůznějšími nádivkami. Do Puris se dává voda, mouka, sůl a máslo.
- Nan je chléb z kynutého těsta, který pečou zejména muslimové. Kromě chleba se tu ve velkém pečou i placky. Například placky Paratha jsou plněné čočkou, placky čapátí a rýže jsou v Indii nejčastěji přílohy.
Jídelníček je zde navzdory časté absenci masa velice rozmanitý. Pro stručnou ilustraci vzpomenu pár tradičních pokrmů:
- • Citrónová polévka
- • Fazolová pomazánka
- • Dal rasám - čočková polévka
- • Murgia dumpokat-indické kuře
- • Murgia dehi-indické kuře na jogurtu
- • Palak dal-jídlo z čerstvého špenátu a loupané luštěniny podávané s plackami
- • Paneer - nezrající sýr Paneer. Paneer Mattar je sýr s hráškem.
- • Dal - jednoduché jídlo z čočky, podává s rýží a připravuje se v každé domácnosti
- • vajíčková-hráškově kari
- • Bharwan Gobhi - květák po indický
- • Zeleninové-kokosové kari - kari zelenina v kokosovém mléce
Pitnému režimu zdejších obyvatel vládne čistá voda či ovocné šťávy. Oblíbeným nápojem je zde okořeněný neředěný jogurt. "Iasi" je zas jogurt míchaný s mlékem a různými příchutěmi. Velkou pochoutkou je šťáva z cukrové třtiny s mátou, no také sladký čaj s mlékem a zázvorem, zda masala kořením.