Francouzká kuchyně
Máte rádi ryby, králíka nebo polévky? Sklízejí se vám při představě na palačinky, croissanty, zrající zda tvrdé sýry v ústech sliny? Navštivte s námi zemi galského kohouta a připravte se na nevšední kulinářský zážitek.
Francie je rozděleno do několika kulturních i klimatických oblastí, ale obecně se tato kuchyně vyznačuje několika společnými surovinami. Z masa Francouzi konzumují nejčastěji králíka nebo drůbež.Také si rádi pochutnají na křepelkách, droždí a žabích stehýnka.
Delikatesa je považována zejména drůbeží vnitřnosti jako játra a ledviny. Dále jsou zejména v říčních oblastech a přímořských velmi oblíbené ryby a dary moře.
Zelenina
Hodně se zde také využívá zelenina. Z ní jsou to zejména artyčoky, špenát, Fazolková lusky, zelený hrášek, mrkev, chřest, květák, dýně, baklažán, zda čekankové puky. Při úpravě pokrmů se téměř výhradně používá rostlinný olej, vzácněji máslo. Francouzi jako správní gurmáni nezaostávají ani v dochucování pokrmů. Ve velké míře používají hořčici, Jejich nejpoužívanějšími bylinkami jsou bazalka, majoránka, šalvěj, petržel, tymián, bobkový list a česnek. Často je svazují a zavěsí na kraj hrnce, aby se po úpravě pokrmů dali bez problému vybrat.
Tradiční pokrmy
Polévky jsou odedávna francouzským hlavním chodem. Pro sedláky je polévka často jediným teplým jídlem.
Mezi tradiční francouzské polévky patří:
- Cibulová polévka (soup ŕ l 'Oignon),
- Fazolová polévka (PoteDauphiné),
- Dýňová krémová polévka (soup de courge ŕ la crčme),
- Avignonská fenyklová polévka(Potage au Fenouil Avignon).
Sýry
Ve Francii se vyrábí až 370 různých druhů sýra. Jsou buď tvrdé, poloměkké nebo měkké, s kůrkou nebo bez. Může být mladý, zralý, kořeněný, eluován, nebo macerací. Pochutnáte si zde na sýrech svěžích, průmyslových sýrech na tavení, měkkých sýrech s plísní, kozích sýrech nebo tvrdých sýrech. Sýr se tu často podává i jako dezert. Sýrový dezert se má skládat ze čtyř druhů sýra: tvrdý, plísňový a uleželý, aby si každý mohl vybrat dle vlastní chuti. Přílohou sýrem je bílý francouzský chléb s křupavou kůrkou a nadýchaným středem. Je univerzální přílohou a zajídá se i k polévce.
Vaječné pokrmy a dezerty
Francouzi mají rádi i různé vaječné pokrmy, například omelety. Na cestách určitě nezapomeňte ochutnat francouzské palačinky a croissanty.
Nejznámějším dezertem je dort Saint Honoré. Nese jméno patrona francouzských pekařů a cukrářů. Tímto dortem reprezentují Francouzi nejlepším
způsobem kromě dokonalé chutě i svůj dokonalý vkus.
Regionální originality
Z kulturně-historického hlediska členíme Francie na pět oblastí. Severozápadní pobřeží (Normandie a Bretaň), východ (hranice s Německem a Švýcarskem a Alpy), oblast Středomoří (hlavně Provence), jihozápad Francie (hranice se Španělskem) a Burgundsko a Bordeaux (nejznámější vinařské oblasti Francie). Zvláštní postavení ve francouzské gastronomii má kraj okolo Paříže Ile-de-France, kde se jedná o jakési spojení všech předchozích pěti oblastí spolu.
Severozápadní pobřeží je tvořeno převážně regiony Normandie a Bretaní. Normandie je proslulá svou smetanou, ze které se vyrábí sýr Camembert. Také se zde chová dobytek na maso. Pěstuje se zde mnoho jablek, z nichž se vyrábí mošt a z něj se pálí calvados. Z Bretaně pocházejí tenoučké francouzské palačinky. Na jídelním lístku zde dominují ryby a plody moře.
Do východní oblasti spadá například Alsasko, Lotrinsko a Savojsko. Konzumují se tu sýry, maso a typicky podhorské potraviny. Tato oblast je ve velké míře ovlivněna německou kuchyní. Oblast kolem středozemního moře je velmi podobná kuchyni italské a španělské. Konzumují se zde ve velkém olivy, olivový olej, bylinky a velké množství zeleniny. Jihozápadní oblast leží u španělských hranic.
V regionech Languedoc, Rousillon a v pyrenejských regionech je jídlo víc pikantní než v ostatních částech země. Konzumuje se zde mnoho rajčat, papriky, zvěřiny, skopového, drůbeže, ryb a plodů moře.
Oblast Burgundska a Bordeaux se rozkládá od střední části Francie až k západním břehům Atlantiku. Tyto oblasti jsou známé díky svým vínům. Zde se víno přidává do jídel jako přísada k vylepšení chuti. V okolí Bordeaux jsou specialitou houby a lanýže. V Burgundsku jsou zase delikatesou šneci.
Tradiční nápoje
Víno se v této zemi konzumuje denně. Ke každému jídlu je vždy vhodný nějaký druh vína. Dokonce se víno přidává i jako ingredience do vaření. Známé vinařské provincie Francie jsou Bordeaux, Burgundsko, Beaujolais, Côtes du Rhone nebo například Provence. Šampaňské je druh šumivého vína z oblasti Champagne. Je to chráněný evropský název. Šumivé víno je součástí oslav a výjimečných chvil. Koňak je získaný dvojitou destilací vína. Výroba 1 litru koňaku spotřebuje 9 litrů vína.Charakteristické aroma získává koňak skladováním v dubových sudech. Nejlepší koňak má kolem padesátého roku požadovaný obsah alkoholu kolem 40%, kdy se může začít pít.
Stolování
Stolování se ve Francii stalo obřadem. Vždy se podává více menších chodů, většinou jich je pět. Na stole nikdy nesmí chybět džbán s vodou, víno, chléb a bylinkové máslo. Den začíná snídaní, které ale nejsou tak významné. Francouzi ke stolu zasednou až k obědu pokud večeři. Na oběd, který zabere tak dvě hodiny času, se podává předkrm, hlavní chod, zelenina nebo salát a nakonec dezert. Může jím být sladký moučník, sýra nebo i ovoce. Na večeři se podává také více chodů, ale hlavním jídlem je polévka.
Jako předkrm se podává paštika, šunka, mořské plody, plněné ovoce nebo i plněná zelenina. Hlavní chod je většinou rybí nebo masitý s omáčkami a přílohami. Obecně můžeme říci, že tato kuchyně patří k nejzdravějším na světě díky nízkému obsahu tuku, velkému množství ovoce a zeleniny a nízkému obsahu cukru v pokrmech.