Co se vaří v Itálii

 

Léto už pomalu skončilo. Nicméně lze jen nedávno jste se vrátili ze skvělé dovolené v Itálii. A přinesli jste si pár tipů na chutné obědy či večeře. Dobře jste udělali, protože nejlepší suvenýr, který si můžete z této středomořské země přivézt, jsou recepty. Vždyť Cucina italiana (Kučín italijána) je jednou z nejpopulárnějších na světě. A není divu, existují na to skvělé důvody.

Nápaditost, různorodost, ale zároveň zázračná jednoduchost s jakou Italové "tvoří" své pokrmy je až záviděníhodná.Možná je to způsobeno tím, že si tak nesmírně rádi vychutnávají život, k čemuž požitek z chutně připraveného jídla rozhodně patří.

Vyvíjela se po staletí. Nese v sobě vlivy kuchyní Etrusků, starověkých Řeků, samozřejmě Římanů, ale také Byzantinců či Židů. Velký vliv mělo objevení nového světa v 15. století - do italské kuchyně vstoupili dnes nezastupitelné suroviny, jako jsou rajčata, brambory, paprika či kukuřice.

Bohatství na talíři
Možná to bude znít trochu zvláštně, ale italská kuchyně je charakteristická tím, že mnoho skvělých jídel je tvořeno maximálně čtyřmi až osmi hlavními ingredianciami. Které to jsou?

Košaté záhony bylinek rostou v Itálii téměř všude. Jedna bylinka si vydobyla v italské kuchyni výsadní postavení - bazalka. Je hlavní složkou zeleného pesta, omáčky pocházející původně z Ligurie, která v sobě obsahuje všechna bohatství Itálie: kromě bazalky je to ještě olivový olej, piniové oříšky, parmezán a česnek. Rajčata jsou další typickou součástí italské kuchyně.Obsahují prý látky, které zlepšují náladu. Možná i proto jsou Italové takoví veselí a srdeční. Dávají je téměř do každého jídla. A konečně parmezán, plnotučný tvrdý sýr pocházející z okolí města Parma. Najdete ho na každém prostřeném italském stole.

Na severu Itálie jsou nejběžnějšími surovinami ryby, hlavně treska, dále brambory, rýže, kukuřice, klobásy, vepřové maso, a tak jako všude, různé druhy sýrů.

Tradiční středoitalské kuchyň používá v hojné míře rajčata, téměř všechny druhy masa, ryby, a sýr Pecorino.

Jižní Itálie, které má teplé a úrodné podnebí, využívá rajčata ve všech možných podobách, papriku, olivy a olivový olej, hodně česneku, artyčoky, pomeranče, lilky, cukety, ... z ryb jsou to hlavně sardele, sardinky a tuňák, ze sýrů je typická ricotta a pochází odsud specialitka kapary.

Zázrak jménem pasta
Italská kuchyně je velmi dobře známá a oceňovaná pro své těstoviny. Různé délky, tloušťky a tvary. Každý druh má svůj speciální název: penne, maccheroni, spaghetti, linguine, fusilli,... Plněné těstoviny jsou ravioli a tortellini. Specifický druh jsou lasagne - pláty tenkého těsta zapékané ve vrstvách s různými druhy omáček.Těstoviny se rozdělují do dvou základních druhů: sušené a čerstvé.Sušené těstoviny - pasta Secca - se dělají bez vajíček, a dají se skladovat až dva roky, než čerstvé těstoviny obsahují vajíčka a můžete je skladovat jen několik dní v chladničce.

Dalším pokrmem je polenta, kukuřičná kaše, tradiční venkovské jídlo typické zejména pro oblast Benátek - Veneto.Rýžové pokrmy jsou nejpopulárnější v Lombardii. Nejznámější rizoto, risotto alla Milanese je šafránové. Bologna je známá svými těstovinami, jako jsou tortellini, lasagne, gramigna a tagliatelle.Opravdu chutné lasagne s notoricky známou omáčkou bolognese se naučíte připravovat i u nás. Pokud se zapíšete na kurz do školy vaření Chefparade . A naučí vás tam dělat i pravé italské rizoto, byť šafránové. V Kampánii se ve velkém pěstují rajčata, papriky, jarní cibulka, brambory, artyčoky, fenykl, citrony a pomeranče, které svou chuť získávají na vulkanicjkej půdě.

Pizza , která obletěla svět má svůj původ v Neapoli, ale mluvit o ní teď nebudeme, zasloužila by si samostatný článek.

Přestože sicilská kuchyně má nepopiratelně italský základ, cítit v ní i vlivy španělské, řecké či arabské kuchyně. Typické je hojné používání čerstvé zeleniny (lilky, papriky), rajčat a ryb jako je tuňák, sépie či mečoun.

Autor: Klára Nová

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus