Čínská kuchyně její znaky

Základ gastronomického umění v období Čínského císařství, formovala rovnováha typická pro životní styl Jing a jang.

JING A JANG
Byla to snaha o dosažení rovnováhy v organismu pomocí vhodně zvolených potravin. Vycházeli z působení jejich účinků na lidské tělo a ne, podle teploty v době jejich podávání. Pokud jde o otázku zdraví a hygieny, na prvním místě byla čistota a čerstvost potravin.
Konfucius například jedlá rýži, která byla poškozena teplotou nebo vlhkém, důsledkem čehož zkysla, ani ryby a maso, které nebyly čerstvé. Vyhýbal se potravinám, které ztratily barvu, nebyly dobře uvařené a včas ...

V gastronomickém slovníku,

  • JING označoval něco, co je studené (chladivé), tmavé či vlhké a obecně byl a je spojován s ženskými elementem. Například potraviny jako listová zelenina a plody moře ochlazovaly organismus.
  • JANG pokrmy zahřívají, jsou jasné a suché - vlastnosti přisuzované jako mužské. Mezi takové patří jídla s vysokým tukem, paprika či kuřecí vývar.

 

FAN-Cchaj
Základ čínské kuchyně tvoří princip fan-Cchaj . Podle tohoto principu se jídlo dělí do dvou kategorií.

  • FAN - doslovně znamená rýže, ale zahrnuje obiloviny a sacharidové potraviny (chleba, těstoviny), které člověka zasytí.
  • Cchaj je druhořadou složkou a dodává jídlu různé chutě. Při stratifikaci tehdejšího obyvatelstva nepřekvapuje, že vrstva chudých obyvatel upřednostňovala právě kategorii FAN s minimálních zastoupením Cchaj, i to jen ve formě koření či česneku. Bohatší vrstvy si dopřáli různorodé pokrmy ze zeleniny, masa a miskou rýže, která měla vyčistit chuť v ústech.

Rysy čínské kultury jídla
Základním rysem je mimořádná rozmanitost, nekonečná obměna ingrediencí a koření, která umožňovala širokou škálu kombinací. Obchodní kontakty s oblastmi střední a východní Asie, zajistili stabilní přísun dovážených potravin, které se staly součástí čínské gastronomie. Z Nového světa našly rychle uplatnění plodiny s minimálními požadavky na pěstování - podzemnice olejná a sladké brambory. Jogurt a  mléčné výrobky příliš silné z centrální části kontinentu, které byly oblíbené u Asiaty.

Kultura stravování se projevila i ve vyšším zájmu o jídlo u nižších vrstev, který se odrazil v melancholických lidových písních. Pro obyvatele urozeného původu se čínská gastronomie stala důležitým atributem kultivovaného života. Proto do dnešních dnů příprava jídla hraje podstatnou roli v čínském společenském a kulturním životě.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus