Česká kuchyně

Česká kuchyně je velmi rozsáhlým pojmem. Jde o tradiční recepty Chodska, Pošumaví, Podkrkonoší, Moravy i Slezska. Během své existence nabrala mnoho ze slovenské, německé či rakouské kuchyně. Pokud se však zajímáte o zcela původní českou kuchyni bez nánosů rakouské a slovenské, vězte, že se vyznačuje právě těmito charakteristikami:

  • - Brambory a luštěniny se upravovali na všechny způsoby
  • - z obilných nesmíme opomenout zejména jáhly a kroupy
  • - staří Češi konzumovali masa málo, šlo převážně o slepice, kachny a husy.
  • - vejce slepic se ve velkém využívaly v původní české kuchyni, jak masitý pokrm slepice sloužila většinou až tehdy, když se vynesla

Dnes se v Česku vaří trochu jinak, typickými surovinami jsou:

  • Ryby Češi odedávna vytvářeli rybníky, které poskytují této zemi dostatek sladkovodních ryb. Nejtradičnější kapr nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole. Třeboňský kapr je dokonce regionální obchodní značkou uznanou EU.
  • Maso Češi bez masa "nepřežijí" a v Česku "nepřežijí" vegetariáni. Nejoblíbenějšími artikly jsou zde slepice, husy, kachny, prasátka, králík a zvěřina. Tradiční Utopenci, zda
  • svíčková, prostě maso musí být ...
  • Fazole Luštěnina našich starých otců se dnes používá nejčastěji do polévek a zahuštěné omáčky.
  • Zelí Kyselé či hlávkové, na všechny způsoby zůstává vždy oblíbenou v jídelníčku našich západních sousedů. Extra pak červená, která je v kombinaci s lokšemi a husičkou zda kachna je vychytanou lahůdkou.
  • Houby České lesy je poskytují dostatek na různé polévky, omáčky, smaženice a také na zavařování.
  • Dochucovadla Česnek, cibule, kmín, meduňka a kerblík jsou typické vůně tradiční české kuchyně.
  • Švestky Bez švestek nejsou tradiční české povidla (povídá) a bez něj švestkové knedlíky. Bez švestek by také nebyla klasika v podobě slivovice. Pro českou kuchyni prostě nenahraditelné ovoce. Kromě švestek se hojně pěstují i ​meruňky.
  • Brambory Nacházejí se všude. V zahuštěné omáčky, polévkách, v chlebu, v cestách a také jako příloha.
  • Mouka Díky mouce je chléba a knedlíky. Tak často kritizována složka české kuchyně, a však tak nenahraditelná.
  • Známá české jídla: Makové vdolky, koláče, dukátové buchtičky s krémem, žemlovka zda bublanina pocházejí od našich západních sousedů. Tak zdomácněly, že je už ani za cizí nebereme. Češi jsou tvůrci i bramborových škubánků, které nazývají škubánky.
  • Vánoční kapr Kapr z českých rybníků je tradičně filetovaný a smažený na oleji. Podává se s bramborovým salátem. Na Vánoce se v českých domácnostech také pečou koláče a sladkosti.
  • Knedlíky na tisíc způsobů Houskovým, špekovým, bramborové a chlupaté knedlíky jsou číslo jedna v přílohách i dnešní české kuchyně. Houskovým je druhem knedlíků s kousky housek, chlupatý knedlík je jemný a vaří se přímo ve vodě, dělá se z bramborového těsta.
  • Svíčková na smetaně Hovězí na smetaně (na divoko - svíčková) je cílem chuťových pohárků každého turistu. S knedlíkem, brusinkovým džemem a šlehačkou dělá Čechům dobré jméno u všech kultůr.
  • Vepřo - knedlo - zelo Vepřová pečeně, nejlépe prorostlý bůček, knedlík, dušená kapusta (vepřo-knedlo-zelo). Velmi oblíbené, tradiční a znovu převzaty zpoza západních hranic. S kysaným zelím nebo sladkým zelím
  • Ovocné knedlíky 
  • Ovocné knedlíky  (meruňkové, švestkové, jahodové), u nás známé jako koule, jsou pokladem českých babiček, která má každý rád nejen v dětství. Jde o bramborové těsto plněné ovocem a vařené ve vodě.
  • Omáčky Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je na zahuštění použita jíška. Mezi tradiční omáčky patří: koprová, houbová, rajčatová, smetanová nebo svíčková.
  • Polévky
  • Držková, bramborová, fazolová, zelná, kulajda ...Češi je jednoduše zbožňují a hrají v kuchyni podsatnou roli.
  • Tradiční Bramborák? Omyl. Tradiční je jen spišská Haru. V Česku ale natolik zdomácněl, že ji řadí mezi své tradiční jídla.Tradiční českou specialitou jsou však bez pochyb olomoucké tvarůžky.
  • Tradiční nápoje Pivo (plzeňského typu) v orosení KRIGL je kapitola sama o sobě. Češi jsou známí tím, že vypijí nejvíce piva na světě. Tradičním českým likérem je karlovarská Becherovka. Velmi lahodné jsou i moravská vína, mezi skvosty patří i moravské destiláty (slivovice, meruňkovice, trnkovica).

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus