Americké recepty
Hnědý cukr se získává ze sirupu cukrové řepy, který obsahuje hnědý sirup z karamelového cukru.
Dotváří se přidáním sirupu z třtinového cukru, který mu dodá příchuť exotiky. Vhodný je do nápojů, na pečení a vždy, když je třeba docílit specifickou chuť.
Muffiny
Potřebujete: 2,5 šálky polohrubé mouky, 0,5 šálku korunních cukru hnědého, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 šálek kokosu, 0,5 šálku oleje, 2 vejce, mléko, 1 čokoláda na vaření nalámané na kousky, 2 hrsti kandovaných višní, 2 hrsti nahrubo nasekaných mandlí
Postup: Všechny suché suroviny smícháme, přidáme vajíčka, olej a za stálého míchání přiléváme vlažné mléko, aby vzniklo tuhé těsto. Nesmí být příliš řídké, neboť budou muffiny velmi nafouknuté. Do připraveného těsta přidáme kousky čokolády, sekané mandle a kandované višně. Hotovou hmotou, hustou asi jako bramborová kaše, plníme formičky na muffiny (nebo ozdobné papírové košíčky). Pečeme v troubě na cca 180 C asi 15-20 minut do příjemné vůně a zlatavé barvy.
Čokoládové vafle s malinami
Potřebujete: 250 g ztuženého tuku, 100 g korunních cukru hnědého, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 200 g hladké mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 4 PL vlažné vody, 50 g strouhané čokolády, 50 g strouhaných mandlí, 1 PL rumu, malinový džemem (můžeme nahradit toppingem), maliny
Postup: Utřeme tuk s korunním cukrem hnědým, vanilkovým cukrem, přidáme vajíčka, mouku a prášek do pečiva. Přimícháme čokoládu, mandle a rum. Vafle pečeme ve Vaflovači. Ozdobíme je malinovým džemem, případně toppingem a malinami.
Lívance s borůvkami
Potřebujeme: 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 500 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 35 g kvasnic, 1 PL hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, borůvky a borůvková povidla
Postup: Kvásek si připravíme z droždí, trochy mléka a lžičky cukru a necháme nakynout. Po vykynutí vlijeme kvásek do mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutek a mléko. Z tohoto vymícháme těsto a opatrně přimícháme sníh z bílku. Těsto necháme odpočinout asi na 45 minut, dokud nenakyne. Připravíme si pánev, kterou potřeme olejem, když je rozpálená vlíváme těsto. Po každém lívance potíráme pánev olejem, aby se nám lívance nepřilepovali. Hotové lívance potřeme marmeládou a ozdobíme borůvkami.
Americké Cookies
Potřebujete: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli, 1 lžička skořice, 225 g rozpuštěného másla, 1,25 hrnku korunní cukru hnědého krystalového, 1 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky , 3 lžíce mléka, 3 hrnky ovesných vloček, podle chuti rozinky, kokos, ořechy, slunečnicová nebo sezamová semínka
Postup: V první míse smícháme mouku s práškem do pečiva, sodu, sůl a skořici, v druhé máslo s cukrem, medem, vanilkovým cukrem, žloutky a mlékem, ve třetí ovesné vločky a sušené plody či semínka. Ze všech tří hmot vypracujeme těsto a uděláme z něj malé kuličky. Klademe na plech vyložený papírem na pečení, dále od sebe, protože se v troubě roztečou na malé placky. Pečeme při 180 C v předem předehřáté troubě cca 15 minut.
Hnědý cukr se získává ze sirupu cukrové řepy, který obsahuje hnědý sirup z karamelového cukru. Dotváří se přidáním sirupu z třtinového cukru, který mu dodá příchuť exotiky. Vhodný je do nápojů, na pečení a vždy, když je třeba docílit specifickou chuť.
Rafael Ituraldo bývá v malém městečku Banos v Ekvádoru. Živí se jako průvodce turistů a je zprostředkovaným autorem tohoto chutného receptu.
Vepřová panenka Banos
Potřebujete: 1 ks vepřové panenky, ½ vyzrálých hrušek, 2 dl bílého suchého vína, 2 PL cukru na karamel, 1 PL sladké smetany, 2 lžíce kávového likéru, 1 PL NESCAFÉ CLASSIC, olivový olej, mletá skořice, sůl, bílý pepř
Postup: Vepřovou panenku naporcuje na stejné velké porce, okořeníte skořicí a kořením a posypete NESCO Fe CLASSIC. Maso vkládáte na pánev do rozpáleného oleje a opečeme z obou stran. Opečené maso osolíte a někam odložíte, kde ho udržíte teplé. Vyloupané zralé hrušky na jemno nastrouháme a rozvaříme. Podle chuti můžete dosladit. Čerstvé hrušky můžete nahradit kompotem. Do rozvařeného pyré přidáte bílé víno, pól kávové lžičky skořice a dvě PL kávového likéru. Pak asi dvě minuty povaříte. Připravíte karamel na polevu: dvě PL cukru rozpálíte na pánvi, zalijete lžící teplé vody a přidáte kávovou lžičku NESCAFÉ CLASSIC. Před servírováním na talíř nejprve nalijete teplé hruškové pyré, položíte plátky masa a zalijete karamelem. Jako příloha jsou výborné toasty.
Tento recept pochází z klidné vesničky Sarnadas v Brazílii, kde se občas zastaví autobusy s turisty.
Kuřecí plátky Sarnadas
Potřebujete: 4 kuřecí řízky, asi 100 g na jeden kus, 0,5 l drůbežího vývaru, 150 ml teplé kávy NESCAFE CLASSIC, 2 PL krystalového cukru, olivový olej, sůl, bílý pepř
Krém: 2 žloutky, 150 g Lučiny, žervé nebo tvarohu, 2 PL cukru
Postup: Jednotlivé plátky kuřecího masa naklepete, osolíte, posypete kořením a dozlatova opečeme (asi 5 minut z každé strany) na olivovém oleji. Ještě na vyšší pánvi zalijete vývarem a na mírném ohni dusíte asi dvacet minut. Na jiné pánvi rozpustíte cukr na karamel, zalijete teplou vodou a mícháte na hladkou hmotu.
Krém: utřeme žloutky s cukrem do pěny. Potom smícháte tvaroh nebo sýr se žloutky a dáte do ledničky vychladnout.
Podáváte na talíři rozetřený vychladlý krém, na něj položíte plátek masa a zlehka zalijete karamelem.
Don Armando žije na svazích Kordiller, kde vlastní asi šestnáct hektarů pozemků. Větší část zabírají kávovníky a na zbývající části pěstuje bambus a ovocné stromy.
Sladké kuličky dona Armanda
Potřebujete: 1 balíček upečených oplatek, ½ balíčku piškotů, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukr, 120 g másla, 1 žloutek, 4 lžíce kávového likéru, 2 kávové misce lžičky NESCAFÉ CAP Colombo, 1 PL rumu
Postup: Oplatky společně s piškoty rozemeleme na masovém strojku. V misce je důkladně promícháte se dvěma lžičkami rozpuštěné kávy, pokapete je kávovým likérem a rumem. Hmotu propracujete a přidáte práškový a vanilkový cukr a pak změklé máslo, žloutek a rukama hmotu pořádně zpracujte. Pokud se hmota nedostatečně lepí, přidejte ještě jeden žloutek. Nakonec vytvořte kulky a nechte chvíli odležet v chladu. Servírujte se zmrzlinou a čerstvým ovocem.