Americká kuchyně
Tradiční americká kuchyně byla ve své první fázi vývoje formovaná indiánskou kuchyní. První přistěhovalci se od původního obyvatelstva naučili pěstovat brambory, kukuřici, rajčata a další plodiny, které dosud neznali. Strava indiánů závisela od toho, co nabízela příroda. Globálně šlo zejména o kukuřici, ze které dokázali indiánské ženy připravit až padesát druhů pokrmů, dále byly zdrojem obživy především byzoni, krocani a lososy.
Později si do nové země přinesl každý to co chtěl ze své domoviny, což umožnilo, aby si přistěhovalci zachovali své stravovací zvyklosti a tradiční recepty. Americká kuchyně je vlastně pospojovaná ze všech známých kuchyní světa. Dokazuje to pokud fakt, že "americký" hamburger vlastně vynalezli námořníci z německého Hamburku, tvůrcem sendviče je anglický lord Sandwich a o hranolky se přou s Francouzi.
Co je vlastně typicky americké?
Odpověď na tuto otázku je rozsáhlá jako samotné Spojené státy. Nejenže se tu setkávají kuchyně celého světa s původní indiánskou kuchyní, ale v různých oblastech se tato skutečnost odrazila jinak.
Americká kuchyně
Americkou kuchyni můžeme rozdělit do několika základních oblastí.
Jde o jižanskou kuchyni, která se skládá z tradiční jižanské, kajunskej, kreolské a soulskej kuchyně.
Další je pacifická kuchyně, která v sobě spojuje kalifornskou, aljašskou a havajskou kuchyni. Kromě toho ještě na území severoamerického kontinentu mluvíme také o texaském-mexické a yankeenskej kuchyni. Americká kuchyň je tedy skutečně velmi rozsáhlým pojmem.
- Pro srovnání jižanská kuchyně ve velkém využívá indické koření a arašídy. S oblibou se zde konzumuje kuřecí polévka, smažené zelená rajčata a různé fazolové jídla.
- ñ Kajunská kuchyně je bohatá na drůbež a mořské plody.
- ñ Kreolská kuchyně zas ve velkém upravuje rýži na mnoho způsobů. Kreolskou kuchyni vystihuje vepřové, drůbež a mnoho polévek.
- ñ V Kalifornii jsou oblíbené telecí medailonky, avokádo, kapari a těstovinový salát s mandlemi. Velmi oblíbené jsou zde i různé koktejly.
- ñ Na alijašskom menu natrefíte na lososa, tresku, krevety a krabi.
- ñ Havajská kuchyně také využívá dary moře a ve velkém i ananas.
- ñ Texaský-mexická oblast zas vaří různé steaky, zeleninové polévky, fazolové pokrmy, omelety a tortilly.
- ñ Yankeeskou kuchyni zastupují kuřecí křidélka Buffallo, humři, krocani a fazolový salát.
V současnosti se Američané vaření velmi nevěnují, neboť díky levným rychlým občerstvením to nepovažují za nutné. Jedí hodně ráno, na oběd si dají něco malé a hlavním jídlem dne je večeře. Najdeme zde množství restaurací, které se většinou specializují na určitý typ jídel. Například čínské, mexické, indické, francouzské či španělské restaurace nabízejí jen jistý druh jídel stejně jako rychlé občerstvení jakými jsou Mc. Donald 's, Burger King nebo Taco Bell.
Vaření je spíše koníčkem a v některých rodinách je dobrým zvykem jíst při společné večeři domácí stravu. Více než kuchyni Američané v současnosti využívají prostor za domem, kde s oblibou grilují a přesně jak to známe z filmů, servírují vše na jednorázové nádobí. Domácí strava se podává tradičně ve všech domech na den díků vzdání. Tento den byl v minulosti poděkováním indiánským kmenem východního pobřeží, které pomohly prvním přistěhovalcům přežít na novém kontinentě.
Prezident Abraham Lincoln oficiálně stanovil každý poslední listopadový čtvrtek za oficiální svátek díků vzdání, který se slaví dodnes. Hlavním tradičním pokrmem je pečený krocan, jehož bílých osadníků také naučili chystat indiáni.
Od indiánů pocházejí i další klasicky americké jídla. Patří mezi ně například pokrmy jako bostonské pečené fazole, kukuřičný chléb, krémová polévka z mušlí, pečené brambory a plodiny jako divoké brusinky, divoká rýže, ananas, či avokádo. Dokonce i popkorn vynalezli indiáni.Tradičně indiánské je i oblíbené grilované "barbecue", které libuje každá americká rodina. Až budete jíst ananas nebo něco grilované, vězte, že je to víc americké než hranolky nebo hamburger. Rovněž máte ve sklenici kus ameriky vždy když si nalijete kolu.