Africké kuskus

Vyzkoušeli jste už někdy kuskus? Jde převážně o africké jídlo, které můžete připravit jako předkrm, hlavní chod nebo na sladko, jako výživný dezert.

Kuskus (Couscous) je africké lidové jídlo. U nás ho můžete koupit v Bio-obchodech a v obchodech s racionální výživou. Celozrnný kuskus je vyroben z tvrdé pšenice, která se zpracuje na krupici a pak je formována do kulek, které se pak napařují a vysušují. Právě celozrnný kuskus obsahuje množství cenných látek obsažených v obalech a vlákninu. Upravuje se podobně jako rýže a je vhodný pro rychlou úpravu jídel. Vařit jej můžete ve vývaru, v mléce, se zeleninou či masem. Pokud ho vaříte na slano vždy přidejte nějaký druh koření, sůl a když je uvařený tak přidejte zeleninu nebo upravené luštěniny ke konzumaci. Kuskus vždy zalijte vodou těsně nad hladinu, aby se zbytečně nerozvaří.

Kuskus s krůtím masem
POTŘEBA: 200 g krůtích prsou, 1 velkou cibiľu, 1 malý bílý jogurt, 1 malý rajčatový protlak, 1 lžičku citronové šťávy, kari, olivový olej, kuskus

Postup: Krůtí prsa nakrájejte na drobné slíže, přidejte jogurt, rajčatový protlak, 2PL olivového oleje, sůl a kari. Vše promíchejte a nechte v lednici alespoň jednu hodinu.

Příprava kuskusu: 200 g kuskusu zalijte 3dcl vroucího kuřecího vývaru, hrnec odstavte a přikryjte asi na 5 minut, pak přidejte PL olivového oleje, promíchejte a nechte ještě odstát 2 minuty. Krůtí prsa připravte na pánvi (cca.10 minut), na vedlejší pánvi opečte do zlata cibuli pokrájenou na kolečka (cca. 5 minut), nakonec můžete vše smíchat i s kuskusem nebo podávejte všechny ingredience zvlášť.

Kuskus se zeleninou
Potřeba:
kuskus, různobarevnou papriku, pórek, mraženou směs hrášku a kukuřice, olivový olej, 1 PL másla, špetku černého barevného pepře, sůl

Postup: papriku omyjte a pokrájejte na malé kostičky, na rozpáleném oleji osmažte papriku a doplňte mraženou nebo zeleninou z konzervy bez šťávy, ochuťte pepřem i solí a nechte podusit 5 minut. Nakrájíte na tenká kolečka pórek, vložte do směsi a chvilku poduste. Kuskus povařte podle návodu a při posledním míchání vmíchejte máslo a podávejte se zeleninou.

Sladký kuskus
Potřeba:
kuskus, oříšky, rozinky, 4 jablka, 2 silnější plátky ananasu, skořicový cukr a cukr

Postup: Omyjte jablka, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky, pak zbavte ananas kůry a také ho nakrájejte na malé kostičky. Vše vložte do varné skleněné mísy, vsypte 1 skořicový cukr, 1 PL cukru, přikryjte a duste v mikrovlnné troubě 8 minut, v polovině přípravy směs promíchejte. Podle návodu uvařte kuskus v sladkém mléce, sceďte a smíchejte nasekanými oříšky, rozinkami a 1pl cukru. Kuskus vložte do misek a přidejte ovocný kompot z jablek a ananasu.

Autor: Karolina Světlá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus