Zinek a imunitní systém

Zinek působí na náš imunitní systém, zabraňuje vypadávání vlasů, upravuje tvorbu nehtů, příznivě působí na osteoporózu ...

... a výrazně působí na funkci pohlavních orgánů a tvorbu hormonů. Dlouhodobý nedostatek zinku u mužů, ovlivňuje plodnost a v horším případě může vést k onemocnění prostaty. Zinek patří mezi silné antioxidanty, zpomaluje stárnutí organismu a podporuje činnost mozku. Nachází se v našich vnitřních orgánech, v pokožce, vlasech a nehtech. Ovlivňuje naše zrakové, chuťové a čichové schopnosti a podporuje naši imunitu. Naše tělo potřebuje přibližně 10 - 20mg zinku, u těhotných žen se toto množství zvyšuje o polovinu.

Zinek v potravinách
Obecně má naše populace menší obsah zinku ve stravě než je nutné. Tento nedostatek zapříčiňuje průmyslové zpracování potravin, nadměrné užívání alkoholu, jakož i opodstatněné zdravotní problémy s vnitřními orgány jako jsou játra, ledviny a porucha vstřebávání látek z trávicího ústrojí. Výlučně vegetariánská strava či častá konzumace zeleniny, má za příčinu nedostatečné vstřebávání zinku, která souvisí s nadměrným příjmem kyselin rostlinného původu.
Zinek se nachází v semenech dýně a slunečnice, jakož i v neloupaných semenech obilovin. Bohatým zdrojem zinku je hovězí maso, játra, ryby a krevety či ústřice. Z jiného soudku si můžete dopřát zinek z kvasnic, mléka a sýrů. 

Pečená ryba v jogurtové omáčce (4 porce)

Potřebujete: rybu na 4 porce (file, losos, pražma), 1 sklenička bílého jogurtu, 2 rajčata, 2 lžíce nasekané petrželky, 4 stroužky česneku, 1 citron, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky kari, ½ lžičky pálivé mleté ​​papriky, ½ lžičky mletého kmínu, sůl, olej

Postup: Jako první si připravíte marinádu z jogurtu, vytlačenou česneku, papriky, zázvoru, kari, kmínu a soli. Celou směs promíchejte a nalijte na očištěné a suché ryby. V ledničce nechte marinovat asi 2 hodiny.
Nalijte do vyšší pánve olej, který rozehřejete a následně opečeme z obou stran ryby. Potom dolijete zbytek marinády a přidejte rajčata zbavené slupky nakrájené na kostky a petrželku, vše podlijte trochou vody a poduste do měkka. Nakonec zalijte šťávou z jednoho citrónu a podávejte s čerstvým bílým pečivem nebo bramborovou kaší.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus