Zelený čaj spaluje tuky
Zelený čaj lidstvo zná už přibližně 5000 let. V minulosti ho oblíbili zejména v Číně, ale v současnosti se rozmohl v mnoha zemích. Má zázračné účinky a kdybyste ho pili pravidelně, tak byste předešli mnohým chorobám a udrželi si štíhlou linii.
Zelený čaj má obrovské antioxidační účinky a pomáhá zabraňovat usazování tukových buněk. Proto byste jím měli zapíjet všechny kalorická jídla. Obsahuje epigallokatechin, který zabraňuje obezitě tím, že zpomaluje vstřebávání tuku ve střevech. Potvrdili to vědci z Penn State University, kteří sledovali hlodavce, přičemž někteří z nich měli v kalorických jídlech přidanou tuto látku. Ty přibrali až o 45 procent méně než hlodavci, které tuto látku nepřijímali.
Jeho účinky jsou silnější než účinky černého čaje. Vyplatí se pít ho během psychické zátěže a i v letních vedrech, protože zabraňuje pocení. Působí jako prevence rakoviny, hypertenze, aterosklerózy, astmatu, zubního kazu.
Působí i proti infarktu. Podle studie odborníků z Harvardu měli lidé, kteří dvakrát denně pili zelený čaj, o 44 procent nižší úmrtnost na infarkt než ti, kteří ho nepili. Obsahuje katechin, kteří působí preventivně proti srdečním chorobám. Zelený čaj snižuje cholesterol v krvi.
Katechin v zeleném čaji má i další výhody. Má antibakteriální účinky, které brání tvorbě bakterií v ústech, čímž i snižují zápach z úst. Zabraňují i tvorbě zubního kazu a chrání dásně.
Zelený čaj udržuje i krásu. Kromě katechínu obsahuje i vitamín C a E, jejichž kombinace zabraňuje tvorbě vrásek a pigmentových skvrn.
Vyplatí se dát si šálek zeleného čaje, když máte před sebou nějakou náročnou intelektuální činnost. Obsahuje aminokyselinu theanin, která stimuluje činnost mozkových vln alfa a člověk se lépe soustředí na činnost, kterou vykonává.
Známé jsou zejména protirakovinné účinky zeleného čaje. Potvrdili to několik studií, například podle jedné z Číny lidé, kteří půl roku pili zelený čaj jednou týdně, měli nižší výskyt rakoviny konečníku, slinivky a tlustého střeva než ti, kteří ho nepili.
Nejlepší je sypaný zelený čaj. Není ale pravda, že pokud ho necháte krátce louhovat, tak nebude silný. Většina kofeinu se vyluhuje po 30 sekundách a až později se začnou louhovat látky, které zmírňují kofein. Takže pokud chcete mít slabší čaj, nechte ho louhovat déle.
Lístky zeleného čaje můžete louhovat i tři, nebo i čtyřikrát, dokud cítíte chuť čaje. Jeho chuť bude změněna oproti prvnímu vylouhování, ale stále bude velmi dobrá.
Autor: Zuzana Smutná