Zeleninové šťávy plné vitamínů
Proti podzimním výkyvům počasí třeba vytáhnout účinné zbraně. Mnoha tato roční období nás zatlačí do postele s chřipkou nebo člověka otráví podzimní únavou. Zkuste proti tomu zabojovat sportem, otužováním a dostatečným příjmem vitamínů a minerálů ať už ve formě čerstvého ovoce, nebo tabletek. A abyste si to trochu zpestřili, naservírujte si čerstvé zeleninové šťávy. Nechte se inspirovat třeba těmito ...
Rajčatová šťáva se vám možná jako první vybaví drink s názvem Bloody Mary, ale pokud chcete zahnat podzimní únavu a zůstat fit, alkohol tentokrát raději vypusťte.
Rajčatová šťáva obsahuje vitamíny A, C a betakaroten, který působí jako prevence před infekcemi. Lykopen v rajčatech působí jako účinný antioxidant.
Šťáva zbavuje tělo škodlivých látek, obsahuje minimum kalorií a nezanedbatelné množství kalia, což z ní dělá dobrého pomocníka při hubnutí. Zkuste si dát po ránu nalačno dvě deci čerstvé rajčatové šťávy, možná půjdou kila dolů rychleji. Pro sladkomilovníky můžete do rajčatové šťávy přidat šťávu z citrónu, pomeranče či limetky a hnědý cukr. Pro ty s opačnými chutěmi zase špetku soli, pepře a tabasca. A malá zajímavost na závěr - podle některých odborníků rajčatová šťáva zbavuje tělo nežádoucích pachů, třeba jen prý do koupele přidat několik šálků a zůstat 15 minut ve vaně.
Mrkvová šťáva obsahuje množství vitamínu B, C, D, E a K a z minerálů jsou v ní zastoupeny křemík, zinek, hořčík, fosfor, vápník, železo a síra. Stejně jako rajčatová šťáva zbavuje tělo toxinů, navíc zvyšuje odolnost organismu a má skvělé účinky na pleť.
Obsahuje totiž látky, jejichž nedostatkem vznikají různé kožní onemocnění, jako například akné, vředy, vysoušení pokožky a pod. Díky jejím čistícím schopnostem působí proti tvorbě vředů a otoků, působí při prevenci a léčbě rakovinových onemocnění či nemocí očí. Chrání nervový systém a zvyšuje odolnost vůči infekčním chorobám, tedy i vůči chřipce či zánětu krčních mandlí. U kojících maminek zvyšuje kvalitu jejich mléka. Pro lepší chuť si do ní můžete vymačkat také trochu citrónové šťávy nebo přidat jablíčko.
Zelná šťáva obsahuje více vitamínu C než citron, který je tak oblíbený pomocník při nachlazeních, tak proč ji nepřidat do jídelníčku právě v těchto dnech?
Kromě céčka obsahuje i éčko, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, vápník, zinek či železo.
Zařaďte ji do svého jídelníčku v případě, že trpíte žaludečními a dvanácterníkovými vředy, zácpou nebo máte problémy s játry. Pročišťuje střeva, stará se o správné fungování metabolismu, ovlivňuje střevní mikroflóru a obsahuje minimum kalorií, takže pomáhá při hubnutí.
Zvyšuje obranyschopnost organismu a pár doušků si zkuste dopřát i po bujarých večírcích, uleví se vám. Kyselá zelná voda obsahuje živé probiotické bakterie, které se však znehodnocují vařením nebo konzervováním.
Autor: Růžena Šípková