Zdraví z masa
Odborníci na výživu maso doporučují, dokonce jeho konzumace prospívá zdraví člověka. Naopak nedostatečný příjem masa může působit negativně na zdraví lidí, zejména dětí a mládeže.
I konzumace masa se však musí řídit uznávaným pravidlem "pestře a střídmě".
Maso a bílkoviny
Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Ty jsou nezbytnou složkou potravin, jsou hlavním zdrojem dusíku a nejvýznamnější živinou pro člověka.Maso je obsahuje ve vyváženém vzájemném poměru.
Maso a růst
Maso je zejména materiálem na výstavbu tělesných tkání. Bílkovinné struktury v těle jsou v ustavičné proměně. Vyšší potřebu mají děti v období růstu, doporučuje se konzumovat živočišné a rostlinné bílkoviny v poměru 1: 1.
Maso a chuť
Maso je mimořádně sytou potravinou, po úpravě má velmi dobré smyslové vlastnosti a nabízí pestrou škálu kulinářských postupů při přípravě. Tyto vlastnosti jsou hlavní příčinou zájmu o maso jako potravinu.
Maso a vitamíny
Maso je zdrojem téměř všech vitamínů s výjimkou kyseliny askorbové.Nejvyšší podíl na krytí fyziologických potřeb lidského organismu zabezpečuje vitamín B12 a další vitaminy skupiny B, B2 a B6.
Maso a minerální látky
Nejcennější minerální složkou masa je železo, maso kryje vysoký podíl železa z fyziologických potřeb člověka. Maso, zejména hovězí, je výborným zdrojem zinku a jeho využití lidským organismem je vysoké.
Maso a cholesterol
Masu bývá neprávem přisuzován podíl na vyšší hladině cholesterolu v krvi.Přitom cholesterol si organismus vytváří ze 70 procent sám. Zbytek využívá z přijímaných potravin. Pozor však na příliš tučné maso, to tělu neprospívá.
Autor: Jana Toulavá