Zdraví z čokolády

 

Kde se vzala?

Za rodiště kakaovníku se považuje tropický deštný prales v povodí řeky Amazonka a Orinoka. Původními pěstiteli čokoládové pochoutky byly Aztékové, Mayové a zejména Olmékové, kteří svým osídlením na pobřeží Mexického zálivu měli na úrodu kakaovníku ty nejvhodnější podmínky.
Mayové, mimo jiné výborní zemědělci a majitelé úrodné půdy, rozšířili pěstování kakaovníku i na jiná místa Střední Ameriky. Kakaovník pro ně toho času neměl jen zemědělský význam, ale i náboženský. Kakaový bob byl symbolem úrody a plodnosti. Mayové věděli s čokoládou dokonale obchodovat a považovali ji dokonce za účinné afrodiziakum.
Tehdejší chuť čokolády byla příliš hořká a proto se kakaové boby začaly fermentovat, pražit a drtit. Následně se zahušťovaly moukou z kukuřice, nechybělo pepř, například chilli a vanilka. Dobrotu, kterou pojmenovali Chocolate, mohli pít pouze vládci. Je dobře známo, že aztécký král jménem Montezuma II., Pil pouze čokoládu a to výlučně ze zlatých pohárků.

První mléčná čokoláda

V roce 1828 Holanďan Conrad van Houten dokázal oddělit kakaové máslo od kakaového prášku a výrobě čokolády, jak ji známe dnes, už nestálo nic v cestě. Stala se levnější a cenově dostupnější i pro nižší společenské vrstvy. O devatenáct let později přišel další zlom. Smícháním kakaového prášku, másla a cukru vznikla totiž první tuhá čokoláda. Mléčná čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1875, když se při její výrobě do ingrediencí přidalo kondenzované mléko.

Čokoláda jako lék

Ačkoli nyní většina z vás kroutí nevěřícně hlavou, i konzumace čokolády s sebou přináší jisté plusy. Velmi účinně působí například na náš nervový systém. Chrání také pokožku před škodlivými UV paprsky. Léčí se jí srdce, kornatění tepen, vysoký tlak, astma, ale i ostrost zraku. Čokoláda je vhodná jako antidepresivum a je považována za silné afrodiziakum. Má pozitivní vliv na játra a ledviny a vědci ji na základě nespočetného množství průzkumů právem řadí do sekce zdravých potravin. Pokud toužíte po té nejzdravější a "nejčokoládovější", hledejte tu s obsahem kakaa více než 70%. Přestože nebude tak sladká, určitě vás její chuť uspokojí.

Hořká čokoláda

Tato zdravá pochoutka je plná antioxidantů - flavonoidů, s léčivými účinky. Ty se nacházejí i v červeném víně a mnoha druzích ovoce a zeleniny. Studie dokazují, že antioxidanty mohou výrazně zlepšit krevní tlak, zabránit vzniku krevních sraženin, zpomalit oxidaci LDL cholesterolu a zmírnit záněty. Některé výzkumy dokonce tvrdí, že pár kostek čokolády denně dokáže snížit hrozbu infarktu až o 10 procent. Hořká čokoláda snižuje riziko vytvoření rezistence na inzulín, která je hlavním problémem spojeným s cukrovkou. 

Kolik je dost?

Jedna až dvě kostky představují jednu porci. Pokud nechcete zhubnout, můžete si dopřát až dvě porce. Sníst celé balení čokolády na posezení tedy určitě nedoporučujeme.
Pochutnejte si o něco více

  • Chuť čokolády zvýrazní vanilková esence.
  • Jednu kostku hořké čokolády nastrouhejte do šálku, zalijte kávou i horkým mlékem. Takto si připravíte chutné Mocha Cappuccino.
  • Čokoládu nejsnáze rozpustíte v tzv.. vodní lázni. Vložte ji do kovové misky, kterou ponoříte do hrnce s vařící vodou. Občas promíchejte, dokud se zcela nerozpustí. Dbejte, aby se do misky nedostala voda. Jinak bude čokoláda drolivá a tvrdá.

Něco pro dámy

Na závěr máme tip pro naše čtenářky. Každá žena touží zregenerovat své tělo něčím exkluzivním, příjemným, teplým a voňavým. Vhodnou volbou je právě čokoládová masáž. O svou linii se přitom bát nemusíte. Čokoládu dostane výlučně vaše pokožka a to prostřednictvím speciálního čokoládového krému, určenému k masáži. Nejdříve vám čokoláda oživí pokožku, pak přehřeje každý její centimetr a na závěr vás čeká čokoládový zábal od hlavy až po paty. Nesmíme zapomínat na fakt, jak pěkně čokoláda voní a tak si na své přijdou i čichové buňky. Čokoládová masáž je skvělá na vyhlazení pokožky, odplavuje z těla toxické látky a uvolňuje ztuhlé svalstvo. Kromě toho vrací kůži pružnost a samotné přehřívání zbavuje tělo přílišného napět

.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus