Zdraví v podzimním ovoci
Měli bychom poslouchat rady odborníků a konzumovat co nejčastěji plodiny, které se úroda v našich klimatických podmínkách. Ty našemu zdraví přejí nejvíce. Aktuálně se nabízí hvězdná podzimní ovocná čtyřka. Co všechno pro svůj organismus děláme, když si pochutnáváme na hrozně, jablku, hrušce nebo švestce, které důležité látky pro organismus obsahují?
HROZNY
- betakaroten zlepšuje stav pleti a zraku
- vitamín C posiluje imunitní systém
- vitamíny skupiny B aktivují mozkovou činnost a ochraňují nervový systém
- draslík podporuje správný rytmus srdce a pomáhá odstraňovat odpadní látky
- vláknina ve slupce podporuje činnost střev
- antioxidanty bojují proti vlivu nahromaděných toxinů
- flavonoidy chrání kardiovaskulární systém
- polyfenoly zpomalují tvorbu bakterií v ústech, které způsobují zubní kaz
- hrozny snižuje kyselost žaludečních šťáv i tvorbu krevních sraženin v cévním systému a pro močopudný účinek pomáhá zbavovat organismus škodlivých látek
JABLKO
- vitamín C udržuje imunitní systém v kondici
- vláknina a ovocné kyseliny pomáhají při zácpě, pektin a antiseptické účinky jablka léčí průjem, zklidňují střeva a ničí bakterie
- pektin čili rozpustná vláknina snižuje i hladinu cholesterolu v krvi, který se naváže na odplavování jedů z těla, čímž chrání i před nemocemi cévního systému a srdce
- vláknina v kombinaci s antioxidanty zlepšuje trávení a vylučování toxických látek z těla a tím přináší úlevu při potížích s artritidou, revma a dnou
- bor odpovídá za zdravé kosti i čistou mysl
- kyselina jablečná a vinná působí dobře na trávení a jsou prevencí před nemocemi jater
- dužina snižuje hladinu bakterií v ústech a tím i riziko zubního kazu, její žvýkáním se stimulují dásně
HRUŠKA
- pro množství vody má močopudné účinky, proto dokáže organismus detoxikovat
- vláknina je výborným prostředkem proti zácpě, proto prospívá zdraví tlustého střeva, a podporuje také trávení, hruška je navíc lehce stravitelná
- vitamín C zlepšuje obranyschopnost organismu
- antioxidanty chrání buňky před rakovinou a budují imunitní systém
- kyselina listová má příznivý vliv na krvetvorbu a chrání plod těhotné ženy
- železo podporuje činnost mozku, svalů i štítné žlázy
- bor pomáhá udržovat vápník v těle a tím bojuje proti osteoporóze
- pektin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- fruktóza a glukóza jsou výborným zdrojem energie
- hrušková šťáva s protizánětlivými účinky zmírňuje bolest a čistí také dutiny a odplavuje hlen z těla
Švestky
- draslík a pektin pomáhají všem, kteří mají problémy s aterosklerózou, ischemickou chorobou srdeční, vysokou hladinou cukru v krvi a vysokým krevním tlakem
- vláknina léčí zápachu a zlepšuje pohyb střev
- vápník a fosfor posilují kosti
- karotenoidy mají protirakovinový účinek
- vitamin E a vitamin H neboli biotin jsou bojovníky proti vráskám a podepisují se pod lesk vlasů
Poznámka:
Každé ovoce, které si jdete servírovat na talíř, třeba nejprve velmi důkladně umýt. Abychom spolu s vitamíny a minerály nesnědli i zbytky chemických postřiků a také bakterií, které se na plody dostanou při manipulaci během dlouhé cesty od pěstitele k zákazníkovi