Zdraví v ovoci a zelenině

Jedním ze způsobů, jak chránit tělo v zimě před infekcemi, je zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce.
Mají preventivní účinek proti typickým zimním nemocem a na organismus působí celkově pozitivně. Víte, co se v zimě vyplatí naložit na talíř?

Křen: pomáhá odhleňovat dýchací cesty, působí preventivně proti nemocem bakteriálního, ale i virového původu. Obsahuje hodně vitamínu C a látky, které mají antiseptické účinky, navíc podporuje trávení.

Zázvor: léčí kašel, angínu i záněty průdušek. Zlepšuje trávicí procesy ve střevech a vyprazdňování, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti ateroskleróze a srdečním poruchám.

Celer: využívá se v dietách, pomáhá při nadváze, léčí artritidu, dnu, revmatismus, deprese, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře, alergické projevy a vyrážky a další onemocnění související s překyselením organismu. Celer se díky vysokému obsahu hořčíku počítá také mezi rostliny s protinádorovými účinky. Dále celer obsahuje vysoké procento aktivního organického sodíku, který může za přítomnosti hořčíku a dalších látek pomáhat rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách.

Česnek:  má široké antibakteriální účinky, působí proti různým virům, bakteriím, plísním a kvasinkám. Zvyšuje imunitu a chrání buňky před poškozením. Díky obsahu sloučenin síry působí proti zánětům. Redukuje množství hlenů v organismu. Dále snižuje hladinu cholesterolu a vědci přišli na to, že česnek má schopnost snižovat krevní tlak.

Cibule: působí proti infekcím. Uklidňuje kašel, zejména u dětí. Působí proti horečce a křečím. Používá se na podporu trávení. Snižuje riziko rakoviny prostaty. Působí preventivně proti řídnutí kostí.

Pórek: má odvodňující účinky, proto pomáhá revmatikům. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Povzbuzuje činnost mozku a snižuje hladinu cholesterolu. Účinně působí proti změnám cév způsobených stářím. Je to výborný preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Podporuje imunitní systém.

Červená řepa: šťáva z červené řepy je výborným prostředkem proti chřipce a horečnatým onemocněním. Látky obsažené v červené řepě mají význam v boji proti rakovině a přispívají ke zlepšení celkového stavu cévního systému.

Autor: Nora Bílková

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus