Zdraví v olivách

Je úplně jedno, zda si vyberete ty zelené nebo černé, hnědé nebo fialové, malé nebo velké. Všechny mají nezaměnitelnou chuť a v sobě skrývají  kus zdraví. Často se nazývají také španělskými perlami, protože jsou plné slunce a španělského temperamentu. S jejich chutí na jazyku budete mít stále pocit, že jste na dovolené u moře. A dají se dokonale kombinovat s různými jinými chutěmi. 

Olivy mají své nenahraditelné místo v středomořské kuchyni. Jejich tradičním producentem a vývozcem je Španělsko, které v sobě nese více roční tradici jejich pěstování, kterou spojuje s nejmodernějšími technologiemi.
Díky tomu si olivy zachovávají svou výraznou a nenahraditelnou chuť, ale i velké množství cenných látek v podobě důležitých vitaminů a minerálů. Obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, díky kterým působí preventivně proti srdečním onemocněním a snižují krevní tlak. Jsou významným zdrojem vitamínů A a B, draslíku, železa a jódu.
Jsou součástí nejen zdravého životního stylu, ale i oblíbené středomořské diety, která je založena na vyváženém příjmu plnohodnotných a kvalitních potravin. Mají velmi nízkou kalorickou hodnotu, 100 gramů oliv obsahuje pouze 150 kilokalorií, přičemž černé olivy je obsahují ještě méně než zelené. "Ve srovnání s tradičními pochutinami, jako jsou oříšky, chipsy nebo čokoláda ve sto gramech, jsou španělské olivy jednoznačnou zdravou volbou ve chvílích, kdy dostanete chuť na něco dobrého, " říká odbornice na výživu Mgr. Olga Červenková.
Olivy mají řadu podob. Pokud si myslíte, že zelené a černé olivy jsou dvě různé odrůdy, tak se mýlíte. Rozdíl je ale například v chuti, protože zelené olivy jsou výraznější než ty černé. Vybrat si můžete také z různých velikostí. Existují klasické malé olivy nebo ty velké, tedy královské.
Výbornou vlastností oliv je, že se dají perfektně kombinovat. Španělské olivy se hodí doslova ke všemu. Při přípravě jídel dokážou uspokojit všechny čtyři základní chutě - slanou, sladkou, kyselou a hořkou. Sladké mohou být v kombinaci s rozinkami, slané s uzeným lososem. Hořkost jim dodá rukola s kousky sýra, kyselost kompotované okurky. Je jen na vás, jakou chuť upřednostníte.
Pokud máte rádi experimenty, tak můžete vyzkoušet i netradiční kombinace. Olivy výborně chutnají i ve spojení s pomeranči nebo s bílou čokoládou. Nemusíte být přece šéfkuchaři, abyste připravili výborné jídlo. Stačí, když popustíte uzdu fantazie a smícháte různé ingredience. Na inspiraci vám nabízíme recept slavného španělského šéfkuchaře Enrique Sánchez, který má ve Španělsku i vlastní televizní show.
Olivový mix neobvyklých chutí:
Smíchejte následující suroviny:

  • -  75 g španělských zelených oliv
  • -  75 g španělských černých oliv
  • -  5 mladých česneků (s natí)
  • -  100 g měkkého sýra
  • -  15 bobulí hroznů (zelené a černé)
  • -  několik mandlí
  • -  trochu olivového oleje na dochucení

Další recepty tohoto světoznámého šéfkuchaře vám přineseme již tento víkend.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus