Zdraví v jarní zelenině
A máme tu jaro - v gastronomickém slovníku synonymum očisty organismu od všeho zlého, čím jsme během dlouhých zimních dní zatížily naše těla.
Jarní cibulka
Nejvíce chutná nakrájená na kolečka na chlebu s máslem. Přidáváme ji do rozmanitých pokrmů teplé kuchyně, dá se dokonce i marinovat. Použijeme ji i všude tam, kde běžně přidáváme pórek.
Hlávkový salát
Běžně se používá jako jarní salát s klasickou zálivkou z octa, cukru a vody. Můžeme ho také zalít zakysanou smetanou, posypat bylinkami a máme chutnou večeři, ke které zajídáme třeba celozrnný rohlík.
Ředkvička
Jí se především syrová v salátech, předkrmech a pomazánkách. Ale chutná i uvařená v polévkách, jako příloha k masu nebo v podobě Ředkvičkové smaženice.
Pro čerstvou ředkvičku je typická křehkost a šťavnatost.
Špenát
Nejchutnější je na jaře, když jsou jeho listy jemné a křehké. Připravíme z něj krémovou polévku, omáčku k těstovinám, použijeme ho jako přílohu, naplníme jím roládu nebo jím posypeme slaný koláč.
Chřest
Oblíbená je chřestová krémová polévka nebo chřest zapečená se sýrem, výborný je i do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu. V syrovém stavu je nejzdravější, ale většinou se tepelně upravuje.
Hrášek
Mladý čerstvý hrášek je skutečně vitamínovou bombou. Využití je hojné, připravují se z něj polévky, kaše, přílohy k masu i saláty. Můžeme ho přidat do rizota. Oblíbeným receptem je dušená mrkev s hráškem.
Autor: Světlana Málková