Zdraví v jarní zelenině

A máme tu jaro - v gastronomickém slovníku synonymum očisty organismu od všeho zlého, čím jsme během dlouhých zimních dní zatížily naše těla.

První jarní zeleninka - co naservírovat na stůl?
A právě při jarní stravovacího hygieně mají své místo jídla z první jarní zeleniny.

Jarní cibulka
Nejvíce chutná nakrájená na kolečka na chlebu s máslem. Přidáváme ji do rozmanitých pokrmů teplé kuchyně, dá se dokonce i marinovat. Použijeme ji i všude tam, kde běžně přidáváme pórek.

Hlávkový salát
Běžně se používá jako jarní salát s klasickou zálivkou z octa, cukru a vody. Můžeme ho také zalít zakysanou smetanou, posypat bylinkami a máme chutnou večeři, ke které zajídáme třeba celozrnný rohlík.

Ředkvička
Jí se především syrová v salátech, předkrmech a pomazánkách. Ale chutná i uvařená v polévkách, jako příloha k masu nebo v podobě Ředkvičkové smaženice. 
Pro ​​čerstvou ředkvičku je typická křehkost a šťavnatost.

Špenát
Nejchutnější je na jaře, když jsou jeho listy jemné a křehké. Připravíme z něj krémovou polévku, omáčku k těstovinám, použijeme ho jako přílohu, naplníme jím roládu nebo jím posypeme slaný koláč.

Chřest
Oblíbená je chřestová krémová polévka nebo chřest zapečená se sýrem, výborný je i do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu. V syrovém stavu je nejzdravější, ale většinou se tepelně upravuje.

Hrášek
Mladý čerstvý hrášek je skutečně vitamínovou bombou. Využití je hojné, připravují se z něj polévky, kaše, přílohy k masu i saláty. Můžeme ho přidat do rizota. Oblíbeným receptem je dušená mrkev s hráškem.

Autor: Světlana Málková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus