Zdraví v černém bezu
Právě máme období, kdy nám květ černého bezu kvete nejvíce. Její lahodná a nasládlá vůně nás vdechuje na každém kroku.
Ti, kteří upřednostňují sladké zdravé nápoje, bez chemických přísad, mají nyní nejvyšší čas, aby si připravili, takovou dobrotu v podobě sirupu, vína nebo octa.
Bez černý má blahodárné účinky na náš organismus. Naše babičky ho podávali vždy při nachlazení i na uklidnění. Černý bez začíná kvést na konci května a kvete až do července. Květy se sbírají za pomoci nůžek a zlehka se ukládají do koše, aby se nespařili. Doma je pak rozložte na papír, tímto způsobem se zbavíte i hmyzu, který je poschovávan v okvětí.
Bezový sirup
Potřebujete: 2,5 l převařené vody, 30 velkých květů bezu, 100 g kyseliny citrónové, 4 kg cukru
Postup: Zalijte květy bezu na 24 hodin a nechte zatížené, pak květy přeceďte přes gázu (alespoň 2x), přidejte kyselinu citronovou a cukr. Cukr pravidelně promíchejte a pak přelijte do umytých skleněných lahví. Sirup skladujte na chladném místě.
Bezová limonáda
Potřebujete: 4 l vody, 500 g cukru, 6 ks velkých bezových květů, umytý 1 citron pokrájený na tenké plátky
Postup : Vodu uveďte do varu společně s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte květy bezu, plátky citronu a otvor zakryjte plátnem, které upevníte motouzem.
Takto připravenou nádobu, nechte týden na teplém místě v polostínu a každý den zlehka zamíchejte. Po týdnu limonádu slijte do lahví a nechte uležet několik dní na chladnu, při občasném vypouštění vzduchu z láhve. Nápoj podávejte studený s ledem.
Ti, kteří upřednostňují sycené nápoje, si mohou připravit sodovou bezovou limonádu.
Sycený bezový nápoj
Potřebujete: 4 l vody, 8 velkých květ bezu, 1 citron, 400 g cukru, ½ lžičky droždí
Postup: Vodu uveďte do varu s cukrem a přelijte do 5 l zavařovací láhve. Citron vymačkejte do sirupové vody, kůru rozkrájejte a vložte do sklenice. Pokud bude voda teplá asi 37 ° C, přidejte droždí, květy bezu a dobře zamíchejte. Celý nápoj nechte 24 hodin odstát až potom ho přelijte do lahví a uskladněte v ledničce.
Bezové víno
Potřebujete: 5 l převařené vody, 5 velkých květů bezu, šťávu ze 3 citrónů, 400 g cukru
Postup: převařenou vodu nechte vychladnout, přelijte do zavařovací sklenice a ponořte květy bezu. Následně přelijte šťávu ze tří citronů a dosypete cukr. Takto připravený nápoj umístěte na dva týdny přikryté plátnem na teple místo.
Pokud rádi experimentujete v kuchyni, zkuste si připravit zálivku na saláty s bezový octem. Jeho lahodná chuť vám bude stále připomínat vůni léta.
Bezový ocet
Potřebujete: 8% ocet, 5 květů bezu, zavařovací láhev se širším hrdlem
Postup: Do široké nádoby dáte čerstvé květ bezu a zalijete octem. Pohár zavřete a necháte v chladu a temnu 3 týdny, pak ocet přelijte do menších lahví a dobře uzavřete.