Zdraví s jablky

Jedno jablko denně, a jste za vodou, alespoň co se zdraví týče. To, že zkousáme denně jedno jablíčko se vám odrazí na fyzickém i psychickém zdraví, je poměrně známý výrok. Je však pravdivý? Opravdu má tento druh ovoce takové blahodárné účinky na naše zdraví? Ano, opravdu má.
Dobře, možná se po jejich konzumaci nedožijete několik stovek let, jak v některých zemích kdysi dávno věřili, i tak si díky nim můžete polepšit. A to v různých oblastech. Důležité je však hned na začátku zmínit, že mnoho cenných vitamínů a minerálů se nachází těsně pod slupkou jablka, proto byste je neměli jíst oloupané. Kromě toho, že přijdete o tyto živiny, vyhodíte i podstatné množství vlákniny, která se ve slupce nachází. Ta je důležitá při trávení a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Některé látky, které se nacházejí ve slupce a těsně pod ní, mají protirakovinný účinek, bojují proti ekzémům a snižují riziko srdečních chorob. Na druhé straně slupka jablka (i slupky ostatního ovoce či zeleniny) obsahuje zbytky pesticidů a vosků, kterými jsou plody ošetřeny .

Míra těchto postřiků je sice nízká a člověku neškodná, ale na trhu se sem tam objeví i plodiny, které stanovený limit přesahují. Loupat zda neloupat je tedy trošku dilema, které jste zbaveni, pokud nakupujete bio potraviny, nebo máte vlastní zahradu a přesně víte, co na jablka stříkáte. Pro ty "méně šťastné", drhněte ovoce i zeleninu horkou vodou, lépe smývá nečistoty a pesticidy. Stejně upřednostňujte plody z méně vzdálených zemí, které nemusí být chemický ošetřeny, aby "přežili" dlouhou cestu. Nejlepší koupí jsou plody přímo od pěstitelů a v době jejich sezóny. Pojďme však na ty šťavnatější informace související s tímto ovocem.

Jablka zdravé a oblíbené z několika důvodů. Více než 84 procent jejich obsah tvoří voda, celkem solidně tak uhasí žízeň a díky ovocným kyselinám osvěží celého člověka. Jedno středně velké jablko obsahuje pouze cca 50 kalorií a kromě nich se v něm skrývá množství živin, ale téměř žádné tuky. Z těch živin můžeme jmenovat draslík, který hraje důležitou roli při zásobování mozku kyslíkem, funkci ledvin a svalů, plus je důležitý při hospodaření s vodním režimem v těle. Kromě draslíku jsou tu ještě vápník a hořčík a dalšími důležitými látkami jsou i vitamín C a zmiňovaná vláknina, která podporuje vyprazdňování a tím pročišťuje střeva.

Jablko obsahuje i antioxidanty, ten "zdravý" cukr - fruktózu a pektin, který zbavuje tělo škodlivin. Tato řada živin dělá z jablka účinný lék na několik neduhů. Pomáhá při bolestech hlavy nebo poruchách trávení. Kyselá jablka podporují činnost střev, tedy jsou dobré, pokud trpíte zácpou. Sladké sypké jablka naopak, zachraňují člověka při průjmu. Díky zmiňovanému céčku (a stejně vitamínu A a B6) se doporučuje několik jablek denně i při chřipce a nachlazení, při horečce a kašli.

Konzumací jablka si upravíte krevní tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Uděláte něco pro své srdce, zuby a dásně (a dech), imunitní systém i nervovou soustavu, protože jablečný džus, čaj nebo koupel zklidní mysl, navodí lepší spánek a prý pomáhá proti depresi. Díky obsahu železa pomáhají jablka při chudokrevnosti a preventivně působí proti tvorbě žlučníkových a ledvinových kamenů. Rovněž je to jedna z potravin, která se vřele doporučuje při oslabení játer. Výzkumy ukazují, že denní konzumací jablek bojuje člověk jako proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, tak i proti kilům. Lidé, kteří jedí dvě tři jablka denně, jsou podle výzkumů štíhlejší, než ti, kteří toto ovoce obcházejí. Proto můžeme skončit tam, kde jsme začali - při doporučování minimálně jednoho jablka denně.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus