Zdraví, krása ze špenátu
Ano, s tím železem to bylo ohledně špenátu trochu nafouklé, ale i tak byste na něj neměli zanevřít jen proto, že se před 100 lety v tiskárně špatně posunula desetinná čárka. I když špenát není rekordér v obsahu tohoto minerálu, má mnoho jiných předností.
Jednou z nich je, že obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá zejména pro těhotné ženy. Ovlivňuje totiž dělení buněk a tím i růst a vývoj plodu, takže minimálně budoucí maminky by si měli v těhotenství špenát dopřát. Kromě kyseliny listové obsahuje tato zelenina vitamíny A a C, vlákninu, hořčík a 13 různých flavonoidů, které snižují riziko onemocnění rakovinou, zejména tlustého střeva, plic a prsu.
Ve špenátu se nacházejí i látky cholin a inositol, které pomáhají předcházet arterioskleróze, tedy kornatění tepen.
Konzumováním čerstvých špenátových listů posilujete své kosti, protože dostáváte do těla vitamin K1. Ten blokuje buňky, které rozkládají kosti. Pro silné kosti je důležitý i vápník, mangan, měď či fosfor, a ty všechny špenát obsahuje. Pravidelnou konzumací špenátu se stabilizuje hladina cukru v krvi, snižuje krevní tlak a snižuje se riziko vzniku anémie.
Stejně je známí i jeho anti-aging působení - pomáhá udržovat naši paměť v dobré kondici a nehty i vlasy jsou díky němu silnější. Díky vitamínu B udržuje pevnou pokožku. Stejně ji chrání před škodlivými paprsky slunce, čímž snižuje riziko rakoviny kůže. Za zmínku stojí i jeho pozitivní vliv na náš zrak. Poučku mrkev-oči známe už odmalička, ale momentálně se opěvuje právě špenát jako zelenina, která chrání naše oči před šedým zákalem a jinými makulární degenerace, které jsou způsobeny věkem. Roli při ochraně našeho zraku nehraje jen vitaminem A, ale i lutein a zeaxantin. Jsou to karotenoidy s antioxidačními účinky, které zlepšují zrak a pomáhají předcházet očním chorobám, jako například katarakt. Nejvíce užitku ze špenátu dostanete, pokud ho budete konzumovat syrový ve formě salátů. Dostanete ho koupit prakticky kdekoliv během celého roku, proto neváhejte a přidejte jej do vašeho jídelníčku jako kteroukoli jinou zeleninu. Chutná výborně s těstovinami, s rýží, s masem nebo v sendviči. Zdravá je i špenátová šťáva.
Autor: Zuzana Smutná