Zdravé sladidlo

Možná znáte javorový sirup jen z amerických filmů, kde nikdy nechybí na stole, když se jedí lívance. Hnědé lepkavé sladidlo se však již poměrně slušně rozmohlo i v našich obchodech a když za něj zaplatíte mnohem více než za cukr nebo za med, stojí za to do něj investovat. Patří totiž mezi super potraviny, které jsou pro lidi velmi prospěšné.
Javorový sirup se vyrábí ze šťávy, který produkuje strom, po kterém získal sirup své jméno.

Javor totiž produkuje škroby, které po čase enzymy změní na cukry. Ty se promíchají s vodou, kterou javor na jaře nasaje kořeny a tuto šťávu pak výrobci získávají, aby z ní pomalým vařením vyrobili sirup. Na to, aby získali jeden litr javorového sirupu, potřebují 40 litrů této šťávy, i proto je jeho konečná cena tak vysoká. Mimo jiné prozrazuje i kvalitu, pokud nechcete koupit levnou imitaci, rozhodněte se raději pro tu dražší variantu. Na výběr máte typy A, B a C, kdy "céčko" je sirup nejtmavší a chuťově nejvýraznější.

Čím je javorový sirup člověku prospěšný? Obsahuje množství draslík, vápníku, manganu a zinku, poslední dva minerály jsou důležité pro naši imunitu. Zinek působí preventivně i proti ateroskleróze, protože ochraňuje cévy před poškozením LDL cholesterolem. Stejně se javorový sirup nachází železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. To však není všechno. Jen nedávno v něm vědci z Quebecu identifikovali 54 prospěšných sloučenin, přičemž pět z nich dosud v přírodě nikdo neviděl. Některé z nich mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které působí proti rakovině, cukrovce a bakteriálním onemocněním. Stejné vlastnosti mají i borůvky, zelený čaj a jiné takzvané super potraviny.

Studie rovněž naznačují, že polyfenoly v sirupu mohou pomáhat držet pod kontrolou hladinu cukru v krvi tím, že potlačují enzymy, které se podílejí na přeměně uhlohydrátů na cukr, což je velmi důležité pro diabetiky. Objevení nových molekul v sirupu také chemikem poskytuje informace, které by mohly vést k vytvoření léků proti dalším onemocněním.

I když je javorový sirup zdravý, obsahuje nějaké ty kalorie (méně než med, ale více než cukr), proto ho nejezte nekontrolované množství. Výborně se jím ochuceny palačinky, lívance a jiné moučníky, hodí se jako sladidlo do kávy, čaje, zda k masu do různých marinád. Plně nahradí cukr či med ve všech oblastech a jeho zemitě nasládlá chuť si vás určitě získá.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus