Zdravé potraviny pro oči

V těchto dnech je to celkem aktuální téma, protože se před námi rýsuje slunečné počasí a oči dostanou zabrat v podobě nebezpečného modrého záření. Řeknete si, že na to vám bohatě stačí sluneční brýle. Ale na náš zrak číhají i jiná rizika, a to bez ohledu na to, jaké je venku počasí.
Jedním z nich je i šedý zákal či makulární degenerace, která se objevuje se zvyšujícím se věkem. Její příznaků je několik: člověk vidí rozmazaně, zejména při čtení, přímé linie vidí jako vlnité, postupně ztrácí zrak, v oblasti centrálního zraku se vytvoří slepá skvrna ... Tento problém způsobují volné radikály, které naše tělo neustále vyrábí a je jich tím více, čím více se pohybujeme v znečištěném prostředí, kouříme, pijeme, stresujeme a ... stárneme. Volné radikály, tedy ionty, molekuly a atomy, jsou velmi nestálé, rychle reagují s jinými molekulami, ničí buňky a zvyšují možnost onemocnění. Pokud tedy chceme předejít mnoha nemocem, mimo jiné i makulární degeneraci, třeba volné radikály zneškodnit. A právě v tomto bodě se dostáváme k úkolu ovoce a zeleniny.

Podle amerických studií konzumování žlutého a zeleného ovoce a zeleniny snižuje riziko onemocnění makulární degeneraci a v případě, že už vypukla, pomáhá zpomalit její rozvoj. Vděčit za to můžeme kombinaci vitamínů A, B, C a E spolu se zinkem. Rovněž antioxidanty zneškodňují volné radikály, respektive jejich mění na méně nebezpečné látky, se kterými si tělo už umí poradit. Za zmínku stojí i dva pigmenty nacházející se v naší sítnici-lutein a zeaxantin, které ji chrání před slunečními paprsky. Oba tvoří součást pigmentů například v brokolici, kukuřici či vaječném žloutku.

Odborných pojmenování padlo v článku dost, ale důležitější je zapamatovat si, které potraviny tedy dělají našim očím dobře. Kromě "kultovní" mrkve to je červená a žlutá paprika, špenát, hrách, brokolice, dýně, tykve, hlávkový salát, sladké brambory, česnek, cibule, květák, růžičková kapusta.

Z ovoce to jsou pomeranče, grepy, broskve, kiwi a mango. Ale pro snadnější zapamatování bude stačit, pokud se v potravinách budete poohlížet po tmavě žluté a tmavozeleném ovoci a zelenině.

Na oči pozitivně působí i vejce, lněný olej, mandle či víno, v rozumném množství, samozřejmě. A pokud chcete pro svůj zrak udělat něco víc, chraňte si ho v létě-zimě slunečními brýlemi, choďte pravidelně na lékařské prohlídky, nekuřte a hlídejte si krevní tlak.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus