Zdravé oslavy
Na oslavě se chce asi každý hostitel pochlubit chutnou a bohatou tabulí. Někdo vsadí na klasiku, jiný rád experimentuje. Zejména pokud chce nabídnout svým hostům racionálnější recepty, které nepředstavují tak vysoký přísun kalorií.
Grilovaný kozí sýr na racio dortíky
Potřebujeme:
- 1 balení Toast RACIO
- 160 g plátků kozího sýra
- 1 červenou řepu
- 2 dcl červeného vína
- 25 g cukru
- rozmarýn
- mletý pepř
- rukolu
- sůl
- olivový olej
- vinný ocet
Postup:
Červenou řepu očistíme a nařízneme na tenké plátky.
Zalijeme je převařenou marinádou, kterou připravíme z červeného vína, cukru, rozmarýnu a mletého pepře. Necháme je marinovat jeden den.
Plátky řepy okapat a klademe na Racio Toast. Na řepu ukládáme plátky kozího sýra, které jsme zprudka opekli na pánvi s olivovým olejem. Navrch položíme rukolu dochucené olivovým olejem, solí, pepřem a vinným octem.
Vinnou marinádu dozdobíme hotovou porci.
Grilovaná zelenina se sýrem Feta
Potřebujeme:
- 1,5 balení Raciolky sýrové RACIO
- 200 g mix zeleniny (paprika, cuketa, lilek)
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- česnek
- tymián
- omáčka sweet CHILLY
- sýr Feta
- cherry rajčata na ozdobení
Postup:
Zeleninu (paprika, cuketa, lilek) nakrájíme na malé stejné kostky a restujeme na
olivovém oleji. Dochutíme solí, mletým pepřem, česnekem, čerstvým tymiánem a omáčkou sweet chilli.
Vychladlou směs necháme na sítku okapat. Sýrové Raciolky vložíme dospod vykrajovacího kroužku a lžící vkládáme zeleninu, kterou prstem dobře utlačíme.
Nakonec navrch namačkáme nastrouhaný sýr Feta, který jsme v předstihu smíchali s troškou olivového oleje. Dozdobíme cherry rajčetem.
Knäck snack placky s uzeným lososem
Potřebujeme:
- 1 balení Knäck Snack RACIO
- 40 g nastrouhaného bramboru
- 1 vejce
- sůl
- mletý pepř
- česnek
- 25 g hladké mouky
- 80 g plátků uzeného lososa
- 50 g zakysané smetany
- olivový olej
- mletý bílý pepř
- citrónovou šťávu
- nasekaný čerstvý kopr
- pažitku
Postup:
Knäck Snack rozdrtíme a smícháme s nastrouhaným bramborem, vejcem, solí, mletým pepřem, česnekem a hladkou moukou, abychom zhotovili těstíčko jako na bramboráky.
Z těsta si na pánvi upečeme malé placky, na které pak klademe zatočené plátky uzeného lososa. Do středu dáme malou lžící smetanového dipu, který vytvoříme z kysané smetany, olivového oleje, mletého bílého pepře, citrónové šťávy a nasekaného čerstvého kopru.
Na závěr celou porci ozdobíme koprem a pažitkou.
Cheesecake s jahodami
Potřebujeme:
Korpus:
- 1 balení Raciolky mléčně-kakaové RACIO
- 25 g másla
- Nádivka:
- 200 g krémového sýra
- 50 g krystalového cukru
- 1 vejce
- ½ vanilkového lusku
- 20 g zakysané smetany
- Poleva:
- 20 g zakysané smetany
- 5 g práškového cukru
- Zdobení:
- čerstvé jahody
Postup:
Raciolky podrtit v mixéru nástavcem na sekání zeleniny. Při míchání přidáme změklé máslo. Tuto směs natlačíme do formy, ve které budeme koláček péct.
Krémový sýr utřeme spolu s krystalovým cukrem, přidáme vejce, jadérka z vanilkového lusku a zakysanou smetanu. Celou směs dobře vymícháme a nalijeme na utiskováný korpus.
Pečeme ve vodní lázni (ponořena forma ve vodě do 1/3) při teplotě 160 ° C. Po 10 min. snížíme teplotu na 110 ° C a pečeme dalších 30 minut.
Koláček necháme vychladnout alespoň 3 hodiny v chladničce a navrch nalijeme rozmíchanou zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. Nakonec ho ozdobíme čerstvými jahodami nakrájenými na jemné proužky.
Autor: Zuzana Smutná