Zdravé oslavy

Na oslavě se chce asi každý hostitel pochlubit chutnou a bohatou tabulí. Někdo vsadí na klasiku, jiný rád experimentuje. Zejména pokud chce nabídnout svým hostům racionálnější recepty, které nepředstavují tak vysoký přísun kalorií.

Grilovaný kozí sýr na racio dortíky
Potřebujeme:

  • 1 balení Toast RACIO
  • 160 g plátků kozího sýra
  • 1 červenou řepu
  • 2 dcl červeného vína
  • 25 g cukru
  • rozmarýn
  • mletý pepř
  • rukolu
  • sůl
  • olivový olej
  • vinný ocet

Postup:
Červenou řepu očistíme a nařízneme na tenké plátky.
Zalijeme je převařenou marinádou, kterou připravíme z červeného vína, cukru, rozmarýnu a mletého pepře. Necháme je marinovat jeden den.
Plátky řepy okapat a klademe na Racio Toast. Na řepu ukládáme plátky kozího sýra, které jsme zprudka opekli na pánvi s olivovým olejem. Navrch položíme rukolu dochucené olivovým olejem, solí, pepřem a vinným octem.
Vinnou marinádu dozdobíme hotovou porci. 

Grilovaná zelenina se sýrem Feta
Potřebujeme:

  • 1,5 balení Raciolky sýrové RACIO
  • 200 g mix zeleniny (paprika, cuketa, lilek)
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • česnek
  • tymián
  • omáčka sweet CHILLY
  • sýr Feta
  • cherry rajčata na ozdobení

Postup:
Zeleninu (paprika, cuketa, lilek) nakrájíme na malé stejné kostky a restujeme na
olivovém oleji. Dochutíme solí, mletým pepřem, česnekem, čerstvým tymiánem a omáčkou sweet chilli.
Vychladlou směs necháme na sítku okapat. Sýrové Raciolky vložíme dospod vykrajovacího kroužku a lžící vkládáme zeleninu, kterou prstem dobře utlačíme.
Nakonec navrch namačkáme nastrouhaný sýr Feta, který jsme v předstihu smíchali s troškou olivového oleje. Dozdobíme cherry rajčetem.

Knäck snack placky s uzeným lososem
Potřebujeme:

  • 1 balení Knäck Snack RACIO
  • 40 g nastrouhaného bramboru
  • 1 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • česnek
  • 25 g hladké mouky
  • 80 g plátků uzeného lososa
  • 50 g zakysané smetany
  • olivový olej
  • mletý bílý pepř
  • citrónovou šťávu
  • nasekaný čerstvý kopr
  • pažitku

Postup:
Knäck Snack rozdrtíme a smícháme s nastrouhaným bramborem, vejcem, solí, mletým pepřem, česnekem a hladkou moukou, abychom zhotovili těstíčko jako na bramboráky.
Z těsta si na pánvi upečeme malé placky, na které pak klademe zatočené plátky uzeného lososa. Do středu dáme malou lžící smetanového dipu, který vytvoříme z kysané smetany, olivového oleje, mletého bílého pepře, citrónové šťávy a nasekaného čerstvého kopru.
Na závěr celou porci ozdobíme koprem a pažitkou.

Cheesecake s jahodami
Potřebujeme:
Korpus:

  • 1 balení Raciolky mléčně-kakaové RACIO
  • 25 g másla
  • Nádivka:
  • 200 g krémového sýra
  • 50 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • ½ vanilkového lusku
  • 20 g zakysané smetany
  • Poleva:
  • 20 g zakysané smetany
  • 5 g práškového cukru
  • Zdobení:
  • čerstvé jahody

Postup:
Raciolky podrtit v mixéru nástavcem na sekání zeleniny. Při míchání přidáme změklé máslo. Tuto směs natlačíme do formy, ve které budeme koláček péct.
Krémový sýr utřeme spolu s krystalovým cukrem, přidáme vejce, jadérka z vanilkového lusku a zakysanou smetanu. Celou směs dobře vymícháme a nalijeme na utiskováný korpus.
Pečeme ve vodní lázni (ponořena forma ve vodě do 1/3) při teplotě 160 ° C. Po 10 min. snížíme teplotu na 110 ° C a pečeme dalších 30 minut.
Koláček necháme vychladnout alespoň 3 hodiny v chladničce a navrch nalijeme rozmíchanou zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. Nakonec ho ozdobíme čerstvými jahodami nakrájenými na jemné proužky.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus