Zdravé oleje v kuchyni

I vy máte v kuchyni po ruce vždy slunečnicový olej nebo vepřové sádlo?

Vařit, péct a smažit se však dá i na jiném. Lidé v obchodech automaticky obcházejí neznámé láhve, ale právě do oleje se vyplatí investovat. Vždyť ho používáme téměř nonstop, ani si to neuvědomujeme.

V prodejnách se zdravou výživou můžeme dostat olej sezamový, ořechový, řepkový, sójový, lněný, rýžový ... Možná po následujících řádcích vyzkoušíte něco nového.
Olivový olej známe všichni z receptů na saláty a těstoviny. Je synonymem zdravého jídelníčku a nechybí v ledničce nikoho, kdo se chce zdravě stravovat. Nebo se alespoň snaží. No už fakt, že jste si ho koupili , je chvályhodný. Až osmdesát procent z ní tvoří kyselina olejová, která snižuje špatný LDL cholesterol.

Olivový olej obsahuje rostlinné antioxidanty, které chrání náš organismus a také má protirakovinné účinky. Vždyť nejméně trpí na rakovinu prsu, prostaty a vaječníků obyvatelé jižní Evropy, kteří hojně konzumují právě olivový olej.

Nemusíte ho používat jen ve studené kuchyni, je dostatečně tepelně stabilní a snese ohřev až do 190 stupňů, tak směle s ním i na pánev. Akorát rozlišujte kvalitu. Pro tepelnou úpravu vám stačí obyčejný olivový olej, ale na studená jídla si dopřejte ten nejkvalitnější, extra panenský, protože mu tepelně nezničíte vitamíny a antioxidanty.

Rýžový olej je plný přírodních antioxidantů, které chrání tělo před vznikem koronárních chorob. Obsahuje přírodní látku skvalen, který zpomaluje tvorbu vrásek. Kromě toho snižuje ve velké míře odstraňuje škodlivé účinky znečištěného prostředí na organismus. Projevuje se to zejména odstraňováním příznaků chronické únavy u lidí, kteří žijí ve znečištěném prostředí. Stejně jako olivový olej, i tento snižuje špatný LDL cholesterol a zvyšuje HDL cholesterol. Děje se zejména zásluhou tokofrienolov, které jsou jednou ze složek vitamínu E.

Díky jeho vysokému bodu přepálení - 215 stupňů, se nepřepálí rychle, takže s ním můžete klidně i smažit či grilovat. A když si vezmete v úvahu i jeho nízkou přilnavost k jídlu, je rýžový olej nejčistší olej co se týká přípravy smažených pokrmů.

Dýňový olej by podle mnohých odborníků na výživu také neměl chybět na našem jídelníčku. Spíše než na vaření nebo pečení si ho zašanujte do salátů, marinád, pomazánek a na zjemnění chuti omáček a polévek.

Lisuje se z dýňových semen, které obsahují látky s antioxidačním účinkem, dále množství vitamínů, minerálů i stopových prvků. Významné je zejména vysoký obsah selenu, který podporuje činnost srdce i krevního oběhu.

Dýňový olej má tak příznivé účinky při srdečně-cévních onemocněních, snižuje cholesterol v krvi a tak chrání cévy před arterosklerózou. Rovněž pomáhá při vypadávání vlasů, lámání nehtů, působí protizánětlivě, zlepšuje stav pokožky a podporuje paměť.Podobně jako olivový olej i tento je citlivý na světlo a uchovávat byste ho doma měli v láhvi z tmavého skla na chladném a tmavém místě.

Autor. Karolína Pěkná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus