Zdravé oči
Oči potřebují vyváženou stravu a pravidelný přísun vitamínů a minerálních látek. Vitamín A podporuje tvorbu zrakového pigmentu, při absenci hrozí šeroslepost a potíže se suchým okem. Vitamín B se podepisuje pod dobrý stav, vitalitu a odolnost tohoto orgánu. Před možnými chorobnými procesy, zejména věkem podmíněnou makulární degenerací je chrání vitamin C, dobrou ochranou je i vitamin D a minerály zinek a selen. Přísun vitaminu E i omega-3 mastných kyselin je dobrou prevencí před vznikem šedého zákalu a jiných nemocí oka.
Vhodné potraviny:
- mrkev, listová zelenina, špenát, brokolice
- vejce, sýr, mléko, mléčné výrobky
- ryby, hlavně mořské, sardinky v oleji, maso
- kiwi, citron, černý rybíz, višně, švestky
- rostlinné oleje
Špatná volba:
- málo příležitostí dívat se na zeleň v přírodě, která příznivě působí na oči namáhané sledováním televizní obrazovky nebo monitoru počítače
- nedostatek spánku a relaxu, kdy si oči, celodenně vystaveny světelným změnám, odpočinou
- extrémně diety, protože člověk tehdy ve stravě nepřijímá dostatek výživných látek potřebných pro dobrý zrak
- častá konzumace alkoholu a zejména kouření, což je jeden z rizikových faktorů vzniku šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace, která představuje výrazné zhoršení kvality vidění a může vést ke ztrátě zraku.
Autor: Zuzana Smutná