Zdravá síla v rajčatech
V rajčatech se ukrývá neuvěřitelná síla a moc bojovat s různými nemocemi. Postarají se o vaše celkové zdraví i štíhlou linii. Chrání váš žaludek, snižují riziko vzniku rakoviny, chrání před cévními chorobami a mají ještě mnohem více pozitivních účinků.
Rajčata obsahují množství zdraví prospěšných látek. Jednou z nejdůležitějších je betakaroten, který se v těle mění na vitamin A a čím ho má organismus více, tím lepší má imunitní systém. Kromě toho je skvělý zejména v létě, protože lidé, kteří ho mají dostatek, se na slunci nespálí. Právě naopak, nádherně se opálí a barva jim déle vydrží.
Vitamin C se nachází především ve slupce rajčata, proto byste ji neměli loupat. Tam je ho o mnoho více než v dužině. Rajčata jsou bohaté i na vitamin U, tedy na S-metylmetionín, který chrání organismus před vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku.
Rajčata chrání žaludek, regulují trávení a ničí bakterie ve střevech. Díky látkám, na které jsou bohaté, zlepšují i imunitu. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, posilují činnost jater a srdce. Udrží vás dlouho mladých, protože zpomalují stárnutí.
Tou úplně největší silou, která se ukrývá v rajčatech, je lykopen. Ve slupce se ho nachází až čtyřikrát více než v dužině, takže opět se vyplatí neloupat je. Lykopen snižuje riziko vzniku rakoviny a studie potvrzují, že nejúčinnější je v boji s rakovinou plic, kůže, prostaty, trávicího traktu a prsu. Proti rakovinovým činitelem působí také další látky nacházející se v rajčatech, konkrétně flavonoidy.
Rajčata obsahují vodu a chrom, čímž nám dodají pocit zasycení. Mají nízkou energetickou hodnotu a jsou skvělé při každé dietě. Určitě byste si je ale měli dát k bílkovinným jídlům, protože ačkoli jsou kyselou zeleninou, mají zásaditý účinek. Pokud si je dáte s mastnými jídly, tak jen vyvoláte kvašení a tvorbu kyselin v trávicím traktu.
Zdravotní výhody rajčat v kostce:
- - snižují riziko rakoviny
- - snižují cholesterol
- - snižují vysoký krevní tlak
- - mají protisklerotické účinky
- - zlepšují trávení
- - zlepšují imunitu
- - chrání žaludek
- - chrání játra
- - chrání před vředové onemocnění
- - zpomalují stárnutí
- - podporují zdravé a krásné opálení
- - udržují štíhlou linii
Světová zdravotnická organizace uvádí, že bychom ročně měli sníst 11 kilogramů rajčat. Jsou účinné v syrovém stavu, ale i tepelně zpracované. Některé zdraví prospěšné látky si zachovávají i ve formě protlaků a pyré. Velmi účinné jsou čerstvě vylisované.
Autor: Zuzana Smutná