Zdravá síla v burčáku

 

Léto se prolamují do podzimních tónů, zralé hrozny už mnozí vinaři posbírali, je proto pravý čas pro pravý burčák. Děláme skutečně něco pro své zdraví, když si dopřejeme pár skleniček tohoto oblíbeného moku?

Burčák je vlastně jen vinný polotovar. Vzniká několik dní po vylisování hroznů kvašením moštu z vinné révy. Při kvašení se cukr přeměňuje na alkohol, což vyžaduje určitý čas, proto je burčák ještě dost sladký. Často se zmiňují jeho očišťující účinky. No podobné tvrzení budou spíše mýtem než pravdou. Burčák totiž obsahuje i množství cukru a kvasinek, které trávicí systém dříve zatíží, neboť jsou to těžko stravitelné látky bílkovinné povahy. Na druhé straně vitamíny skupiny B zlepšují stav pokožky, přítomen thiamin podporuje činnost srdce, kyselina nikotinová zabraňuje nervovým i kožním chorobám a kyselina pantothenová ochraňuje před nemocemi sliznice. Nevýhodou je však i vysoký obsah oxidu uhličitého, který přispívá k nadýmání po konzumaci většího množství burčáku, což může být i příčinou přehánění. Odborníci na víno, enolog, ho proto nepovažují za gurmánský nápoj. Přesto ochutnat první výsledky práce vinařů se patří. A jak poznat kvalitní burčák? Měl by vonět stejně silně po muškátu jako po kvasinkách. A podmínkou je i původ z odkaleného moštu. Při tomto procesu poctivý vinař zbaví šťávu z hroznů i zbytků postřikových látek.

Zkvašený burčák je už rampa , který obsahuje vyšší procento alkoholu. Kvasinky se začínají usazovat na dně jako kal a způsobují jeho mléčnou barvu. Rampy je již méně sladký a my ho proto v období vinobraní trochu zatracujem. No Rakušané vyčištěnou rampu, tzv.. Heuriger, popíjejí s oblibou již staletí během vánočních svátků.

Po úplném vyčištění a dozrání rampášu spatří světlo světa konečně mladé víno ​​, kterým si v minulosti zvykli vinaři priťuknout na Martina. Potom ho nechali dozrát na skutečně kvalitní značkové víno. V posledních letech se však stalo módním pití mladého vína, inspirací je francouzská tradice konzumace nevyzrálého vína, které nazývají Beaujolais.

Dobrá rada:
Pokud si koupíte burčák v láhvi od minerálky, nezavírejte víčko napevno, protože probíhající bouřlivé kvašení, při kterém vzniká plyn, by mohlo díky obrovskému přetlaku způsobit prasknutí plastové nádoby.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus