Zdravá Chia

Do nové super potravy se nejdříve zamilovali všichni Američané. A co je americké, je vždy cool, proto se hned chia semena uchytily i v Anglii a dalších evropských zemích. V tomto případě nebylo americké poblouznění na škodu, právě naopak, chia jsou nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin. A skrývají v sobě mnohem více.

  • Rostlina Salvia hispanica L., ze které semínka pocházejí, roste zejména v Mexiku a Jižní Americe - chia semena uznávány pro jejich zdravou sílu i dávní Aztékové. Salvia Hispanic L. je příbuzná mátě a klíčí velmi rychle, avšak nejbohatší zdroj vitamínů, minerálů a dalších látek skrývá v malých semínkách. Chia obsahují bohaté zásoby antioxidantů (dokonce čtyřikrát více než borůvky), minerálních látek a množství proteinů včetně osmi esenciálních aminokyselin. Obsahují více omega-3 mastných kyselin jako losos a mají větší zásoby vlákniny než lněná semínka. Kalcium je v chia semenech zastoupen pětkrát více než v mléce, vitamin C sedmkrát více než v pomerančích, fosfor dvakrát více než v banánu av chia semínkách najdete třikrát více železa než ve špenátu. Není zázrak, že se chia dostali spolu s acai a goji na seznam super potravin. Američané jejich označili za potravinový zázrak, sen všech diétnikov, jídlo běžců, energetické super jídlo a podobně.

Historie chia semen jako potravy se datuje zhruba do třetího tisíciletí před Kristem na území dnešního Mexika, Bolívie a jihozápadu dnešního USA . Chia se spojují se starodávnými indiánskými civilizacemi - Aztéky a mayského civilizací. Koluje tradice, že Aztec si během dobývání jejich země dobíjeli síly konzumací chia semínek. V Mayské kultuře hráli chia semena důležitou roli základní plodiny spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem. Důležitost chia semen v obou indiánských kulturách lze dokázat i tím, že dlouho sloužily jako platidlo daní nebo cenné prokázání úcty indiánskému kněžství a "šlechty". Španělským dobyvatelem se chia semena nezamlouvaly hlavně proto, že hráli výsostné postavení v indiánském náboženství, proto pěstování šalvěje Hispanic L. jednoduše zakázali. Nová historie takzvaného "running food" začala velkým zájmem amerických trhů. Jen během pěti let ze začátečních sedm chia produktů díky dalším nadšeným výrobcem vzniklo do roku 2011 celkově dvaasedmdesát různých výrobků z chia semen, v roce 2012 jich přibylo skoro třicet. Nejvíce výrobků mají na svědomí samozřejmě producenti z USA, mezi jinými výrobci sladkostí, snacků, jogurtů, jídel pro děti či koření.

Oproti ostatním dostupným semenům jsou chia srovnatelně drahé a podle mnohých názorů bez chuti, po případě jen s jemným oříškovým nádechem. V případě chia semínek nejde ani tak o chuť jako o léčivé účinky, které mají. Stačí že prý několik polévkových lžic a chia semínka dokáží vyléčit skoro jakoukoliv nemoc. Háčkem je, že lékaři doporučují jen 15 gramů denně, což je zhruba jedna polévková lžíce chia semen. Při konzumaci zázračných semínek třeba zvýšit i příjem tekutin, neboť obsahují velké množství vlákniny. Látky v chia semínkách redukují záněty, posilují srdce, stabilizují hladinu cukru v krvi. Snižují vysoký tlak, pomáhají při léčbě artritidy a cukrovky.

Semínka se staly potravinovou módní vlnou v Americe nejen díky zdraví prospěšným účinkům, mladé ženy zaujaly i estetické důsledky, které chia zajišťují - zdravou a jemnou pleť, hebké a lesklé vlasy a silné nehty. Slečnám neušel ani poznatek, že s chia se dá bezbolestně a rychle zhubnout. Semena redukují chuť na jídlo a blokují vstřebávání kalorií. Při jejich konzumaci se navíc cítíte rychleji sytý a stačí vám méně jídla. Kromě "diétnikov" zaujaly semena i amerických atletů, protože gel vyrobený z vody a chia výborně hydratuje tělo a dodává mu svěží energii.

Bílé a černé
Známe dva základní druhy chia semen - bílé rostliny produkují "bílé" chia semínka, jejichž zbarvení je bílé až mramorové s jemně žlutým nebo šedým odstínem. "Černé" chia rostou na rostlinách s fialovými květy a jsou zbarvené do různorodých odstínů hnědé, častokrát jsou strakaté a vytvářejí různé unikátní obrazce. Bílé chia mají více bílkovin, černá semena větší množství vlákniny. Při používání se většinou oba druhy mísí dohromady.

Co s nimi?
vegetariány, vegany zda alergikům na vajíčka pomohou jako náhrada při pečení koláčů, zákusků a moučníků - stačí smíchat polévkovou lžíci se čtvrtinou šálky vody. Díky nulovému obsahu lepku si z chia semínek a horkého mléka mohou celiatici připravit ovesnou kaši.

  • Chia semínky lze zahustit polévku, ochutit jogurt nebo müsli, přidat je můžete do ovocných nápojů, salátových dresinků či samotných salátů, nebo z nich vyrobíte snadnou pomazánku na chléb. Chia smíchejte s moukou, vajíčky a mlékem a udělejte si bezlepkové chia palačinky. Pokud jste mlsný a potřebujete nahradit chipsy a křupky, vyberte si chia jako váš každodenní zdravý snack. Nebo semínka jednoduše vmíchejte do ovocných šťáv či do mléka a uvařte si pudink. Přidejte hrst semen do omelety nebo marinády na maso - výborně se hodí k worcesterové, sójové nebo barbecue omáčce. Chia semínka jsou výborným zahušťovadlem omáček a polévek. Pokud rádi pečete domácí chléb nebo jiné pečivo, vyzkoušejte přidat hrst chia a obohaťte svůj chléb o vitamíny.

Chia semínka lze uvařit spolu s čočkou - jako příloha nebo polévka. Pro vegetariány a vegany budou opékané nebo pražené chia semínka dobrou přílohou celozrnné rýži a chia karbanátky přílohou bramborám. Rýže a chia k sobě opravdu sedí, lze z nich připravit rýžový nákyp nebo jiný sladký dezert a na slano je spojit v chutné zeleninové rizoto. Oloupané Chia semena lze namočit do mléka a přidat do bramborové kaše. Pokud je osmažíme na olivovém oleji, přidáte česnek, nakrájenou zeleninu - papriku, mrkev, petržel, lilek, květák, brokolici, rajčata, cokoliv, co máte rádi, máte chutnou omáčku na těstoviny. Z chia semen si vyrobíte i falešné ságo - stačí smíchat chia semínka s jablečným džusem. Připravíte z nich i zdravé Topping na zákusky a zmrzliny - stačí přimíchat chia semena k rozmixovaného ovoce a ke kapce ovocné šťávy.

Autor: Renata Krásná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus