Zázračné ovoce

Exotické ovoce a bio novinky pomalu vytlačily osvědčené plody našeho zeměpisného pásma. Zapomínáme na klasické ovoce, které poskytuje ty nejvýživnější látky, jaké jen můžeme z přírody dostat.

Jablko je výživnou bombou, ale přesto je nedoceněné a jeho sláva bledne. Mělo být však každodenní součástí našeho jídelníčku. V malém kousku se nachází velké množství cenných látek, zásobuje tělo energií, dobře zasytí a spolehlivě uhasí žízeň.
Možná jste netušili, ale jablko je nejen šťavnatý kousek na osvěžení organismu, ale je i zdrojem množství látek, které na tělo působí doslova jako lék. Tato finančně nenáročná a snadno dostupná potravina je nenahraditelným zdrojem zázračných látek.

Množství vitaminu C, vláknina, nenasycené tuky, minerály, pektin a až 84% vody dělá z jablíčka doslova kouzelný přírodní produkt. Je i vynikajícím zdrojem antioxidantů, které jsou důležité pro zdravý vzhled pleti a při prevenci proti rakovině. Pokud si denně dopřejete alespoň jeden kousek, možná ani netušíte jak moc uděláte pro své zdraví. Maximálně využijete jeho pozitivní účinky, pokud ho budete konzumovat syrové a neloupaná, protože právě ve slupce se nachází velmi mnoho výživných látek.

Jedením jablek nejenže pro sebe hodně uděláte, ale možná se vám podaří tímto způsobem nahradit kalorické bramborové lupínky či jiné nezdravé pamlsky. Jablko vám zaručeně pomůže při bolestech hlavy, poruchách trávení, chudokrevnosti, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi či chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Pokud máte pocit, že na vás něco "leze", zvyšte denní dávku tohoto ovoce. Velmi vhodné je i pití čerstvého jablečného moštu a stoprocentních džusů. I jedno jablko denně přispěje k regeneraci vašeho organismu a detoxikaci. Navíc, toto ovoce je velmi vhodným doplňkem při redukční dietě. Jelikož toto ovoce je velmi nenáročné na skladování, ideální poslouží i jako pohotovostní dávka energie a tekutin.

Autor: Radka Kolmá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus