Vitalita z kukuřice

Pulty na tržištích sympaticky inspirují zlatožlutou kukuřicí, která patří k oblíbeným pochoutkám časného podzimu. Je to však i velmi zdravá potravina.

Původ
Kukuřice pochází z Mexika, touto plodinou se živili Indiáni Střední Ameriky už 3000 let před nl Kukuřici jako mnoho jiných objevů donesl do Evropy Kolumbus, kde se ujala i v zemích mírného pásma. I když se pěstuje k přímé konzumaci nebo jako základní potravina pro přípravu různých výrobků (kukuřičná mouka, škrob, popcorn), krmná odrůda je využívána hlavně v Severní Americe jako krmivo pro dobytek. Je to nejvyšší obilovina, dosahuje výšky až 3 metrů. Nejčastěji se pěstuje kukuřice se žlutými zrny, ale existují i ​​odrůdy s červenými, s purpurovými až s černými zrny.

Přínos pro zdraví
Kukuřice obsahuje škrob, vlákninu i vysoké procento sacharidů, které se dostávají do krve pomalu, proto je konzumace této potraviny vhodná i pro diabetiky. Tato kombinace je zárukou zdroje energie pro vyšší tělesné i duševní výkony. Vitamin B1 - thiamin je důležitý pro nervovou soustavu, další látky stimulují růst buněk, posilují imunitní systém a podporují krvetvorbu. Kukuřice je zároveň bohatá na karotenoidy, které chrání sítnici a přispívají k dobré funkčnosti oka, ale také brání vstupu volných radikálů do organismu, čímž snižují riziko rakoviny, infarktu i mozkové příhody. Pro absenci lepku je kukuřice ideální poživatin pro lidi s celiakií, kteří trpí alergií na tuto potravinovou složku. Je lehce stravitelná, proto je vhodná i pro starší lidi a děti. Kukuřice pomáhá i kráse. Díky ní jsou vlasy lesklé, zdravé a silné a pleť mladistvější, protože zvyšuje tvorbu kolagenu, který zpomaluje tvorbu vrásek.

Skladování
Při výběru kukuřice ignorujme povadlé plody, čerstvé nechybí zdravé pevné zrnka, z nichž po přetržení slupky vytéká žlutá mléčná šťáva. Tepelně zpracovat bychom ji měli do 3 dnů, s vařením velmi neotálíme, neboť cukr se mění na škrob a z původně šťavnatých zrn se postupně stávají moučnaté. Pokud si na ní chceme pochutnat i během zimy, můžeme si kukuřičné palice očištěné od listů zamrazit. Nebo z uvařené kukuřice odřízneme ostrým nožem zrna a ty v sladkokyselém nálevu sterilizujeme. K oblíbeným patří i nakládané mladé kukuřičky, které jako sladkokyselá pochutina k masovým jídlům patří mezi delikatesy.

Využití v kuchyni
Kukuřice je velmi dobře využitelná potravina, která chutná i bez náročné přípravy. Vařená nebo pečená může být vhodnou večeří. Kromě toho se kukuřice zvyknou přidávat do zeleninových salátů nebo jako ingredience do rýže, na pizzu či k dušeným masovým a zeleninovým pokrmům. V kuchyni mají bohaté využití i několik hotové výrobky z této potraviny - ať už kukuřičný škrob nebo kukuřičná mouka, ze které se dělá například italská polenta nebo mexická tortilla. Speciální kategorií jsou corflakes, které zalité mlékem fungují jako zdravá snídaně už na celém světě.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus