Vitalita z kukuřice
Pulty na tržištích sympaticky inspirují zlatožlutou kukuřicí, která patří k oblíbeným pochoutkám časného podzimu. Je to však i velmi zdravá potravina.
Původ
Kukuřice pochází z Mexika, touto plodinou se živili Indiáni Střední Ameriky už 3000 let před nl Kukuřici jako mnoho jiných objevů donesl do Evropy Kolumbus, kde se ujala i v zemích mírného pásma. I když se pěstuje k přímé konzumaci nebo jako základní potravina pro přípravu různých výrobků (kukuřičná mouka, škrob, popcorn), krmná odrůda je využívána hlavně v Severní Americe jako krmivo pro dobytek. Je to nejvyšší obilovina, dosahuje výšky až 3 metrů. Nejčastěji se pěstuje kukuřice se žlutými zrny, ale existují i odrůdy s červenými, s purpurovými až s černými zrny.
Přínos pro zdraví
Kukuřice obsahuje škrob, vlákninu i vysoké procento sacharidů, které se dostávají do krve pomalu, proto je konzumace této potraviny vhodná i pro diabetiky. Tato kombinace je zárukou zdroje energie pro vyšší tělesné i duševní výkony. Vitamin B1 - thiamin je důležitý pro nervovou soustavu, další látky stimulují růst buněk, posilují imunitní systém a podporují krvetvorbu. Kukuřice je zároveň bohatá na karotenoidy, které chrání sítnici a přispívají k dobré funkčnosti oka, ale také brání vstupu volných radikálů do organismu, čímž snižují riziko rakoviny, infarktu i mozkové příhody. Pro absenci lepku je kukuřice ideální poživatin pro lidi s celiakií, kteří trpí alergií na tuto potravinovou složku. Je lehce stravitelná, proto je vhodná i pro starší lidi a děti. Kukuřice pomáhá i kráse. Díky ní jsou vlasy lesklé, zdravé a silné a pleť mladistvější, protože zvyšuje tvorbu kolagenu, který zpomaluje tvorbu vrásek.
Skladování
Při výběru kukuřice ignorujme povadlé plody, čerstvé nechybí zdravé pevné zrnka, z nichž po přetržení slupky vytéká žlutá mléčná šťáva. Tepelně zpracovat bychom ji měli do 3 dnů, s vařením velmi neotálíme, neboť cukr se mění na škrob a z původně šťavnatých zrn se postupně stávají moučnaté. Pokud si na ní chceme pochutnat i během zimy, můžeme si kukuřičné palice očištěné od listů zamrazit. Nebo z uvařené kukuřice odřízneme ostrým nožem zrna a ty v sladkokyselém nálevu sterilizujeme. K oblíbeným patří i nakládané mladé kukuřičky, které jako sladkokyselá pochutina k masovým jídlům patří mezi delikatesy.
Využití v kuchyni
Kukuřice je velmi dobře využitelná potravina, která chutná i bez náročné přípravy. Vařená nebo pečená může být vhodnou večeří. Kromě toho se kukuřice zvyknou přidávat do zeleninových salátů nebo jako ingredience do rýže, na pizzu či k dušeným masovým a zeleninovým pokrmům. V kuchyni mají bohaté využití i několik hotové výrobky z této potraviny - ať už kukuřičný škrob nebo kukuřičná mouka, ze které se dělá například italská polenta nebo mexická tortilla. Speciální kategorií jsou corflakes, které zalité mlékem fungují jako zdravá snídaně už na celém světě.